Чланови драмске секције соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“ премијерно су одиграли хуманитарну представу „Хинђубис“ за помоћ у лијечењу осмогодишње дјевојчице Милене Косорић из Рогатице.

Милена је рођена са церебралном парализом и везана је за колица, а потребно је обезбиједити 42.000 КМ за њено лијечење, справе за вјежбање, колица прилагођена њеним потребама, те санирати стамбени простор у којем живи са родитељима и братом.

Директор соколачког СШЦ Дејан Боровчанин рекао је Срни да је синоћ прикупљено 977 КМ за помоћ у лијечењу ове дјевојчице.

Он је истакао да је идеја о хуманитарној представи дошла од самих ученика из драмске секције, те им је школа као подршку обезбиједила штампање плаката и улазница, а Црквена општина Соколац уступила простор Духовног центра за извођење представе.

„Изузетно смо поносни на наше ученике, јер они већ другу годину самоиницијативно организују хуманитарни рад који има одјек на ширем подручју, па очекујемо да ће тако бити и наредне године, што значи да већ прераста у традицију“, нагласио је Боровчанин.

Професор српског језика и књижевности у соколачком СШЦ Ана Марић, која је урадила драматизацију ове представе по тексту сценаристе и редитеља Сава Шкобића, истакла је да је суштина умјетности доброта и племенитост, те се драмска секција труди да у оквиру свог рада организује и хуманитарне представе.

„Када се ученицима на прави начин покаже љепота књижевности, позоришта и умјетности они ће са великим задовољством и љубављу припремити и организовати различите пројекте, представе и предавања“, истакла је Марићева, руководилац драмске секције у СШЦ.

Марићева је напоменула да ова представа, иако је комедија, приказује стање у друштву, сурову реалност, али говори и о томе да су љубав, доброта и поштење најважнији и да их не могу уништити лоша времена.

Ученик четвртог разреда опште гимназије Павле Боровчанин рекао је да су ученици новац од представе намијенили за дјевојчицу Милену да би јој живот учинили бар мало љепшим.

Ученица Катарина Крунић изразила је задовољство што постоји нада у подмладак који се труди да чини нешто позитивно.

Средњошколци су захвалили Духовном центру за уступљени простор, те свима који су помогли да буде прикупљено што више новца за осмогодишњу дјевојчицу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име