У Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву одржан је божићни пријем који организује српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Традиционалном пријему поред бројних гостију и званица из јавног, политичког и културног живота Републике Српске, БиХ, вјерских заједница, страних амбасада и међународних организација, присуствовао је и начелник Сокоца Милован Бјелица.

Обраћајући се званицама, Цвијановићева је истакла да нас управо Божић подсјећа на темељне вриједности које су на том путу неизоставне, а које имају колико хришћански, толико и универзални карактер.

© Соколац-срце Романије

Она је истакла да вриједности попут љубави, толеранције, милосрђа, солидарности, човјекољубља превазилазе границе једне религије или културе.

– Оне су заједничке различитим културама и људима на свим странама свијета, без обзира на боју коже или вјерску и националну припадност. Афирмација ових вриједности кључна је за напредак и просперитет вишенационалних и мултиконфесионалних заједница каква је и БиХ – нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да није тајна да народи на овом простору имају различите погледе на прошлост, на садашњост, као и на будућност.

– Није тајна да славимо различите вјерске, а и националне празнике, нити да не постоји готово ниједан догађај из прошлости о којем имамо једнак вриједносни став. То не значи да поменуте разлике треба да буду подстрек за било какве сукобе, већ за додатни ниво толеранције и међусобног разумијевања – рекла је Цвијановићева.

© Соколац-срце Романије

Цвијановићева је нагласила да судбина БиХ лежи у рукама њених народа и грађана и да се проблеми могу превазилазити посвећеним радом, партнерством и сарадњом њених институција на свим нивоима власти без намјере да неко некоме нешто узурпира или отме.

– Вјерујем и да ми који овдје живимо и институције које имамо треба да доносе одлуке, креирају, проводе и управљају процесима који ће служити на добробит грађанима и Републике Српске и Федерације БиХ – рекла је Цвијановић.

Ако је гријех то што не желимо да о БиХ одлучују странци, већ народи који у њој живе, рекла је она, онда прихватамо кривицу, али не и то да у 21. вијеку живимо у колонији.

– Ако желимо да нас други поштују, онда прије свега морамо да поштујемо себе. Уколико сами пристајемо на гажење достојанства, Устава, владавине права, суверенитета и сами негирамо сопствени капацитет, онда не треба да нас чуди ако БиХ нико у свијету не поштује – истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да су дијалог и међусобно уважавање претпоставка сваке успјешне вишенационалне заједнице, те да тамо гдје нема разговора и договора не може бити ни одрживих рјешења, нити добрих резултата.

Што се тиче Републике Српске, истакла је она, рука је увијек била испружена за дијалог са партнерима из Федерације БиХ, а тако је и данас.

– Све што желимо су мир и стабилност, несметан економски развој и пуно уважавање уставне и дејтонске позиције Републике Српске, ФБиХ и БиХ. А како налаже универзално морално правило, све оно што желимо за себе истовремено желимо и свима другима у БиХ и ништа мање од тога – поручила је Цвијановићева.

Пријему присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Радован Вишковић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, министри у Савјету министара, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић, чланови колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског и хрватског народа, посланици и делегати из Републике Српске, те министри у Влади Србије.

Присутни су амбасадори Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, Кине Ђи Пинг, те Мађарске Кристијан Поша, шеф Делегације ЕУ Јохан Сатлер, предсједица Федерације БиХ Лидија Брадара, федерални премијер Нермин Никшић, потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић, као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелници општина из Републике Српске и директори јавних институција.

Претходно је Цвијановићева, заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, разговарала са потпредсједником Владе и министром одбране Србије Милошем Вучевићем.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име