Институту за јавно здравство Републике Српске је, од појаве првих случајева у прошлој години, до данас пријављено 57 лица обољелих од великог кашља, речено је Срни у овом институту.

Од укупног броја пријављених у Републици Српској највећи број је у узрасној групи од шест до 14, те од 15 до 19 година, а иначе се може појавити у било којој доби.

Већи ризик за развој теже клиничке слике имају новорођенчад и дојенчад, труднице и особе са већ постојећим хроничним респираторним обољењима.

Почетак болести код великог кашља може бити сличан другим респираторним инфекцијама и то је такозвани „катарални стадијум“, који подсјећа на прехладу.

Друга фаза ове болести, такозвани „пароксизмални стадијум“, карактеристична је за велики кашаљ и одликују је напади интензивног кашља, нарочито ноћу, који су драматични, а удисање је отежано.

При удисају се може чути снажан и дубок звук. Код новорођенчади и дојенчади симптоми не морају бити у смислу класичних напада, а може доћи до периода престанка дисања, млохавости тијела и плаве боје коже.

Осим ових симптома, за велики кашаљ карактеристичан је и дуготрајан кашаљ који траје двије до шест седмица.

Адолесценти, одрасли или непотпуно вакцинисана дјеца често имају блаже или атипичне симптоме, тако да се код њих може теже дијагностиковати ово обољење.

Велики кашаљ се шири респираторним путем, секретима слузокоже респираторног тракта, односно удисањем ситних капљица из носа или грла заражених особа, а може га пренијети и особа која има благи облик болести или особа која је асимптоматска, док га у породицу често унесу старија браћа, сестре или родитељи.

Појава обољења чији настанак се може превенирати вакцинацијом се јавља и интензивира када дође до смањења обухвата вакцинацијом у популацији и стога је потребно нагласити важност правовремене имунизације у складу са календаром имунизације, као и важност надокнаде пропуштених доза вакцине за особе које нису вакцинисане или су непотпуно вакцинисане, а у складу са узрастом.

У Републици Српској се користи комбинована вакцина која садржи и компоненту великог кашља и даје се у доби од два, три и по и пет мјесеци.

Ревакцинација се спроводи у доби од 18 мјесеци и при упису у основну школу, односно у узрасту од шест година.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име