Британски амбасадор у БиХ писао је главном и одговорном уреднику АТВ-а. Забринут је због нашег прилога о санкцијама које је Велика Британија увела маркетинг агенцији „Маниа“.

Овако нешто, од било којег дипломате, још нико не памти. Џулијан Рајли расписао се о „спекулацијама“. А чини се да му је највише засметало то што је у прилогу поменуто име Хелен Флукер, шефа одјељења за политику у британској амбасади. Пише Рајли и о томе како смо добили одговор, а нисмо га објавили. Истина је само да смо добили одговор, али не на питање: Да ли је Флукер у извјештају означила Маниу као ону коју треба санкционисати.

„Покушаји застрашивања дипломата на индивидуалном нивоу и погрешно приказивање легитимног рада страних амбасада су у потпуности неприкладни. Попут Вас, ја врло озбиљно схватам одговорност према свом особљу. Обраћам Вам се на овај начин, директно, у настојању да ријешимо ово питање, али уколико се овакво извјештавање настави, остаје отворена могућност да о овој ситуацији обавијестим надлежна тијела“, наводи се у писму.

„Писмо које сте ми упутили сматрам застрашивањем и директним притиском на рад нашег медија“, поручила је Милијана Кос, главни и одговорни уредник ИП-а АТВ-а.

Кос је британском амбасадору поручила да ћемо наставити са извјештавањем о овој и осталим темама, и да је то искључиво ствар уређивачке политике АТВ-а.

„Тврдите да је „извјештај заснован на спекулацијама“, а нисте се удостојили да одговорите на јасно постављено питање о конкретноj особи. Тачно је једино да сте одговор послали у 16. часова и 19 минута, али нисте одговорили на питање да ли је Хелен Флукер написала извјештај у којем је означила Агенцију Маниа као фирму коју треба санкционисати? То питање Сте добили 16.01.2024. године у 9 часова и 14 минута . Одговорили сте само на први дио питања о образложењу санкција фирми Маниа уопште. Можда бисте јасним и прецизним одговором у вези са госпођом Флукер, који је могао и да негира наше информације, одвели новинарску причу у другом правцу“, навела је Кос у одговору.

Да је писмо британског амбасадора притисак на АТВ, поручују и из Удружења новинара Републике Српске. Додају да ако је већ нешто и било спорно у прилогу, за то постоји деманти.

„Он се пак усудио да критички коментарише један од прилога који је по мом мишљењу сасвим коректан, па чак и да није био у стандардима са професијом, заиста нема мјеста томе да неки амбасадор или дипломата, поготово не британски на тај начин врши притисак на медијску заједницу, конкретно на вас, наше колеге са АТВ-а. Па замислите само када би наше дипломате коментарисали њихове медије, или њихова гласила, експозитуре у Српској“, каже Бранимир Ђуричић, предсједник скупштине Удружења новинара Републике Српске.

Да је потез Рајлија неприхватљив, сматрају и на факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци. Британски амбасадор добио је позив да посјети АТВ и увјери се о каквом медију је ријеч.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име