Три ученице Средњошколског центра „Василије Острошки“ са Сокоца изабране су за полазнике Истраживачке станице „Петница“, међу 1.200 средњошколаца из свих крајева Србије, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Аустрије.

Александа Јакшић одабрана је за програм биологије, Катарина Цвијетић за комбиноване науке, а Горана Јакшић усавршаваће знање из историје, саопштено је из Средњошколског центра.

Око 60 сарадника и руководилаца програма учествовало је у избору полазника 19 овогодишњих програма /биомедицина, астрономија, биологија, геологија, географија, психологија, рачунарство, дизајн, лингвистика, историја, хемија, математика, физика, електроника, археологија/.

Изабрани средњошколци добиће прилику да унаприједе општу научну писменост и критичко мишљење, јер је „Учење кроз истраживање“ основни мото Истраживачке станице „Петница“, која се бави научним образовањем младих већ четири деценије.

Александра и Катарина су ученице трећег разреда гимназије општег смјера, а Горана је ученица првог разреда гимназије општег смјера.

Семинари ће почети средином фебруара, а до тада се објављују припреме програма.

Истраживачка станица „Петница“ је самостална и независна институција која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе.

Активности ове станице су највећим дијелом усмјерене на младе, ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије.

Комплекс Истраживачке станице садржи хотел, ресторан, зграду са лабораторијама, наставни центар и библиотеку са администрацијом. Налази се седам километара југоисточно од Ваљева.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име