Игуман манастира Свете Тројице у Озерковићима, монах Георгије Станковић недавно је боравио на Кареји у испосници Светог Саве. Након повратка са Свете Горе, игуман Георгије посјетио је Општину Соколац и том приликом разговарао са начелником Милованом Бјелицом о своме ходочашћу.

Начелник Бјелица изразио је велику част на данашњој посјети и разговору са игуманом Георгијем који му је донио балагослов са Свете Горе, у нади да ће овакви сусрети да се дешавају чешће.

Кареја је насеље на планини Атос у Сјеверној Грчкој. Главни град и средиште Аутономне монашке државе Свете Горе. Кареја је монашки градић, својеврсна пријестолница и духовни центар Свете Горе већ дуже од једног миленијума.

Испосница Светога Саве у Кареји на Светој Гори називана и посница или типикарница једна је од најугледнијих келија на Светој гори, коју је подигао Свети Сава Српски 1199. године, одмах после подизања Хиландара, ради сопственог осамљивања и живота у исихазму. Испосница која је посвећена Светом Сави Освећеном Јерусалимском, за православне Србе има изузетан значај као место духовног сазревања првог српског архиепископа и покољења хиландарских монаха након њега.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име