Ваше дијете се често игра једним те истим фигурицама и стално вам прича о њима?

Велике су шансе да је натпросјечно интелигентно, каже студија.

Ако ваш малишан обожава да се игра фигурицама диносауруса, стално вам прича о њиховим ловачким способностима и просто их обожава, то је знак, како кажу недавна истраживања, да је интелигентније од већине.

Наиме, свако треће дијете узраста између двије и шест година развија снажну фиксацију на тему попут астрологије, коња или пак диносауруса. Док дјевојчице лако залутају у свој свијет маште и фантастичних игара, дјечаци су често као спужве које упијају све око себе. А диносауруси су им омиљена тема. Латински стручни називи, особине и животне навике ових давно изумрлих бића обично брзо и лако науче.

Тему своје снажне фиксације малишани бирају сасвим независно од интересовања родитеља. Због велике жеђи за знањем мали љубитељи диносауруса, или пак коња, звијезда и томе слично, интуитивно побољшавају своје когнитивне способности.

Кад је ријеч баш о диносаурусима, научници су примијетили повећану способност концентрације, већу пажњу и већи капацитет обраде информација код дјечака. Дали су објашњење за то: изумрли диносауруси нису дио природног свијета дјеце, па је потребно темељно истраживање да би се нешто сазнало. То истраживање дјеци аутоматски пружа одређене способности које ће им касније олакшати почетак школовања, пише Задовољна.

И мада родитељи очигледно немају велики утицај на одабир теме, научници тврде да је њихова подршка јако битна да би се код дјеце одржала заинтересованост.

Наиме, дијете се само уз довољно смјерница може уживјети у свој хоби, посебно ако још не умије да чита. Стога је добро да родитељи малишанима читају књиге посвећене овим бићима, могу с њима да гледају документарце или да их одведу у природњачки музеј. Тако ће дјетету учење бити задовољство и забава. И не брините ако вам предмет његовог интересовања није јача страна– неће вам шкодити да научите нешто ново како бисте изнедрили нове теме за разговор са својим малишаном.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име