Фото: АФП

Саудијска Арабија је потврдила да су откривене значајне количине додатних резерви плина у дивовском пољу Јафурах државне нафтне компаније Арамцо.

Додатне резерве износе 420 милијарди кубних метара плина и двије милијарде барела кондензата, саопштило је у недјељу Министарство енергетике.

Ресурси у пољу Јафурах сада се процјењују на око 6,4 билиона кубних метара плина и 75 милијарди барела кондензата, што је потврдила “велика независна консултантска компанија специјализована за подручје одобравања ресурса и доказаних резерви”, саопштило је министарство.

Ово је као резултат примјене највиших међународних стандарда у процјени и развоју ресурса угљиководоника.

Неконвенционално плинско поље Јафурах налази се југоисточно од нафтног поља Ghawar у источној провинцији краљевства. Неконвенционални ресурси односе се на оне који захтијевају напредне методе екстракције.

Ријад се обавезао на развој поља, а Сауди Арамцо је 2021. године додијелио уговоре вриједне десет милијарди долара за тај подухват. У то се вријеме очекивало да ће капитални издаци у Јафураху – највећем неискориштеном плинском пољу у краљевству досегнути 68 милијарди долара током првих десет година развоја.

С процијењених 5,6 билиона кубних метара плина на мјесту, базен Јафурах домаћин је највећег налазишта плина на Блиском истоку.

Покрива подручје од 17.000 квадратних километара. Очекује се да ће се производња природног плина у Јафураху удесеторостручити.

Тиме ће Саудијска Арабија, највећа економија арапског свијета, постати један од највећих свјетских произвођача природног плина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име