Редовна сједница Скупштине општине Соколац и наставак тематске започете 12. фебруара одржане су данас без присуства шест одборника СДС-а и начелника општине Милован Бјелица, који су према одлуци Општинског одбора ове странке, замрзли даљи рад, уз образложење да их опструише скупштинска већина.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић рекао је новинарима да су на сједници били одборници СНСД-а, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, ПДП-а и ДНС-а, а одсутни одборници СДС-а, начелник Бјелица, као и досадашњи извјестиоци тачака дневног реда који су ове послове обављали по овлаштењу начелника.

Према његовим ријечима, данас су разматране предложене тачке дневног реда, према Пословнику о раду Скупштине, јер су претходно овлаштени обрађивачи у име одјељења за привреду и грађевинарство припремили, те доставили материјал за сједницу.

Марјановић је нагласио да ће за будући рад Скупштине консултовати Министарство управе и локалне самоуправе да препоруче на који начин се у складу са законским регулативама могу припремати и одржавати наредне сједнице како рад локалног парламента не би био блокиран.

Шеф Клуба одборника ДЕМОС-а Срђан Кнежевић је рекао новинарима да је „ненамјенско трошење буџетских средстава у протеклих 12 година довело Соколац до финансијског колапса“, те да начелник општине „одговорност жели да пребаци на скупштинску већину“.

Прије редовне сједнице, одржан је и наставак тематске у вези са стањем у Јавном комуналном предузећу „Соколац“ којој ни данас нису присуствовали представници Окружног јавног тужилаштва, којем је достављена документација због сумњи у незаконите радње у ранијем периоду.

Скупштинска већина је данас (без присуства одборника СДС-а) разријешила вршиоца дужности директора Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Мирјану Субашић и именовала дипломираног правника Милоша Ерића који је тренутно запослен у предузећу „Поште Републике Српске“ Радна јединица Соколац.

Након сједнице, Бјелица је рекао да је скупштнска већина за вршиоца дужности директора Јавне установе за предшколско васпитање и образовање данас именовала лице које не испуњава услове јер прије свега нема пет година радног искуства у струци.

Да подсјетимо, смјена је услиједила иако је 90% радника писмено подржало свог директора сматрајући да ради у интересу установе, грађана и радника.

ПОТВРЂЕНО ПИСАЊЕ ПОРТАЛА “СОКОЛАЦ-СРЦЕ РОМАНИЈЕ”: Вртић у канџама скупштинске већине

Бјелица, који је и предсједник Општинског одбора СДС-а о, рекао је раније да се одлука о замрзавању рада односи само на рад Скупштине општине, на скупштинска тијела и комисије, али не и на службе у општини, укључјући и наченике одјељења.

„Потенцира се прича о презадужености општине, али то аргументи оповргавају. Нисмо презадужени, а то што нисмо ликвидни је друго, тај проблем настаје због више разлога“, навео је Бјелица.

Скупштина општине Соколац броји 21 одборника, међу којима је шест одборника СДС-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име