У уторак, 12. марта, ће се одржати сједница Савјета министара Босне и Херцеговине, а дневни ред садржи велики број тачака. Међу њима је свакако најзанимљивија под бројем 42 – приједлог Закона о судовима БиХ.

Наиме, Европска унија, тачније Европска комисија, је навела овај приједлог као један од три кључна услова за отварање приступних преговора о чланству за нашу земљу. Та одлука ће се донијети 21. марта, а вриједи истаћи и да је накнадно додан и дио о техничким измјенама Изборног закона. То је, на састанку с министром спољних послова БиХ Елмедином Конаковићем, споменуо Оливéр Верхељи, европски комесар за проширење.

Да ли су ове техничке измјене Изборног закона дио увјета за отварање преговора о чланству БиХ у ЕУ, то остаје да се види, али је Закон о судовима дефинитивно више пута наглашен као кључни. Оно што је још важно рећи јесте да је управо овај приједлог изазвао највише коментара и реакција, а посебно то вриједи за странке окупљене око СНСД-а, или боље рећи, око Милорада Додика, предсједника Републике Српске.

Гдје је настао проблем? Према званичницима владајуће коалиције на нивоу Босне и Херцеговине, ради се о сједишту новог Апелационог суда Босне и Херцеговине. У пријашњим приједлозима, ова нова судска институција се називала и Виши суд, а његова јурисдикција била би одлуке по жалбама на пресуде Суда Босне и Херцеговине.

Барем се то претпоставља по пријашњим приједлозима, имајући у виду да текста за приједлог Закона о судовима БиХ, који ће се наћи на дневном реду Савјета министара – нема.

Оно што је јасно јесте да је већина приједлога усаглашена, мада тачан текст није објављен у јавности, осим управо тог сједишта Апелационог суда БиХ. Милорад Додик и његови сарадници наглашавају да сједиште мора бити у Бањој Луци, док је понуда Тројке (СДП, НиП, Наша странка) до сада била да сједиште може бити у ентитету Рс, али да то буде у Источном Сарајеву.

Ипак, то је била понуда до сада, али је дошло до промјене. Како портал Радиосарајево.ба сазнаје, из добро обавијештених извора у Савјету министара БиХ, делегацији из ентитета Рс понуђена је нова солуција да сједиште Апелационог суда БиХ буде – Соколац.

Умјесто у Бањој Луци или Источном Сарајеву, према овом приједлогу којег је портал Радиосарајево.ба добио из добро информисаних извора, сједиште новоформираног Апелационог суда Босне и Херцеговине било би, као компромис, у Сокоцу.

Како је даље речено, одговор још није стигао, а више би требало бити познато након сједнице Савјета министара. У случају да приједлог буде усаглашен, текст би требало објавити Министарство правде Босне и Херцеговине, које је службени предлагач.

Овим министарством руководи Давор Буноза (ХДЗ), те се на дневном реду 12. сједнице ВМ БиХ наводи управо ово министарство као аутор текста.

У случају да приједлог прође на Савјету министара БиХ, уз подршку партнера из владајуће коалиције на нивоу Босне и Херцеговине, вјероватно би наредни корак било хитно сазивање сједница оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, како би и закон службено ступио на снагу. Овај сценарио смо већ видјели при усвајању Закона о спречавању сукоба интереса БиХ, који је експресно усвојен на сједницама Представничког дома и Дома народа ПСБиХ 8. марта.

Подсјетимо, поред наведеног Закона о спречавању сукоба интереса БиХ те приједлога Закона о судовима БиХ, пред нашу земљу су стављена још два услова, која су испуњена. Први је био споразум с Фронтексом, за којег су преговори почели још 12. фебруара ове године, те усвајање Закона о спрјечавању прања новца и финансирања терористичких активности, којег је Дом народа ПС БиХ усвојио 16. фебруара.

Усвајањем Закона о судовима БиХ, ако то ураде министри па заступници и делегати на државном нивоу, урадио би се и (прет)посљедњи корак за позитивно мишљење Европске комисије и отварање приступних преговора за чланство Босне и Херцеговине у Еуропској унији. Наравно, постоји изјава Вáрхељија да би се могао накнадно додати још један услов, техничке измјене Изборног закона БиХ, али се у пријашњим извјештајима из Брисела овај услов не спомиње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име