Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У сарајевским Србима, који су након егзодуса прије 28 година смогли снаге да крену из почетка и из готово ничега изграде нови град, огледа се једна од битних карактеристика српског народа – да се након сваког страдања уздиже из пепела, истакла је данас на Сокоцу посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мира Пекић.

„Зато данас имамо Источно Сарајево, град који се протеклих 28 година континуирано развија. Сарајевски Срби и њихова снага коју су показали и током, али и након рата, заслужују најдубље поштовање“, поручила је Пекићева, која је присуствовала обиљежавању 28 година од егзодуса сарајевских Срба на „Новом Зејтинлику“, гдје је у помен страдалима положила цвијеће на спомен-обиљежје.

Пекићева, која је и потпредсједник ПДП-а, нагласила је да су сарајевски Срби међу највећим страдалницима протеклог рата.

Она је рекла да је Сарајево напустило око 150.000 Срба чији преци су вијековима ту живјели и били носиоци привредног, културног и сваког другог развоја тог града, те навела да они нису отишли због исхитрених политичких одлука него јер више нису били безбједни на својим огњиштима, а свјесни да се никада неће вратити у свој град, са собом су понијели и оно најсветије – гробове својих најмилијих, саопштено је из ПДП-а.

„Зато смо данас овдје на `Новом Зејтинлику`, гдје су коначни спокој нашли они који су дали животе за одбрану свог народа“, истакла је Пекићева.

Поводом 28 година од егзодуса сарајевских Срба у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији данас је служен парастос за све погинуле српске борце, потом је на Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ служен помен погинулим српским борцима, а затим положени вијенци и цвијеће на Централни крст овог спомен-комплекса. У Културно-спортском центру на Палама одржана је Духовна академија посвећена „Егзодусу сарајевских Срба 1996. године“.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ /ФБиХ/, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име