Адвокат Горан Петронијевић рекао је да је хитно написао мејл судији у Хаг Грасијели Гати Сантани због лошег здравственог стања првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, а да му се у британском затвору нико не јавља.

Петронијевић је потврдио да је Караџић, који се налази у британском затвору, веома лоше, да је звао и рекао да не зна да ли ће преживјети до понедјељка.

Након што је писао судији у Хаг, Петронијевић каже да ће тек видјети да ли ће се реаговати. „Нажалост, ми немамо никаквих других могућности да било шта друго урадимо осим овога што смо у радили“, рекао је Петронијевић.

Петронијевић, који је координатор Правног тима за одбрану Караџића, рекао је да Караџић има озбиљне проблеме са простатом и да је дијабетичар, те да му је промијењен љекар и да има неодговарајући љекарски третман.

– Он је звао и рекао да не зна да ли ће до понедељка преживети, пошто је потпуни застој мокрења, надут му је стомак и трпи јаке болове – навео је Петронијевић.

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић налази се у енглеском затвору „Вајт“, гдје служи казну у ужасним условима.

Караџићева кћерка Соња Караџић-Јовичевић рекла је раније Срни да њен отац трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лијекове нити има љекарску помоћ, те да све ово сматра покушајем убиства.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још новембра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик док је обављао дужност српског члана Предсједништва БиХ затражио је од предсједника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име