Безбједносне службе располажу свим информацијима када је ријеч о безбједности предсједника Србије Александра Вучића, прикупљају их и анализирају и заштита његове безбједности је први и приоритетни задатак свих служби, изјавио је данас в.д. директора Безбедносно-информативне агенције Томислав Радовановић.

Он је, поводом преписке са Скај апликације вође кавачког клана Радоја Звицера и његовог сарадника Радоја Миловића коју су у суботу објавиле подгоричке Вијести, за ТВ Прва рекао да континуитет угрожености предсједника постоји, али је истакао да све службе безбједности Србије раде даноноћно и да све информације које се читају путем Скај апликације и које се добијају од Европола за БИА нису изненађење.

Према тој преписци, Звицер и Миловић су 2021. године разговарали о могућности да ће САД са Бајденовим доласком на власт ићи „на рушење Вучића свим силама“.

Вођа кавчана је, како су навеле Вијести, рекао да једино они могу свргнути Вучића, уз помоћ 40.000 навијача.

– Морам да кажем да то за нас није новост, то је за нас само потврда сагледавања регионалних и домаћих организованих криминалних група и ми од 2015. године имамо више случајева конкретних сазнања и Скајп преписка између припадника Службе безбједности Црне Горе и једног од вођа организованих криминалних група само потврђују сва наша досадашња прикупљена обавештајна сазнања – рекао је Радовановић.

Одговарајући на питање да ли у овом тренутку постоји нешто што би могло да угрози безбједност предсједника Србије, Радовановић је рекао да о томе не може да говори више и детаљније, али да може да каже да континуитет угрожености предсједника постоји, да све службе безбедности Србије раде даноноћно и да је заштита његове безбједности први и приоритетни задатак свих служби, па и безбедносних и обавештајних агенција.

Навео је да БИА годинама сагледава активности регионалних група, организованих криминалних група и да је уочено да модалитети угрожавања председника Србије иду у два правца, од којих је један његово уклањање са политичке сцене, а други угрожавање његове личне безбједности.

– Први правац је уклањање предсједника са политичке сцене, прије свега кроз његову константну инкриминацију, дехуманизацију и тако даље и то се огледало кроз афере које су у јавности познате, као што су Јовањица, афера везана за Скај преписку. Пошто резултата није било, прешло се на екстремније методе наступа, односно на угрожавање његове личне сигурности – рекао је Радовановић.

Осврћући се на дио из објављене преписке гдје се каже да Вучића могу оборити навијачи, рекао је да то мора да повеже са тренутним дешавањима на стадионима.

– Уз поштовање према навијачима Спортског друштва Партизан, ту постоје фракције за које знамо и које се сагледавају од стране БИА, које су и даље у директној вези са одбјеглим члановима Кавачког клана. Све те поруке увредљиве садржине на стадиону су у ствари инструкција одбјеглих чланова на којима ми интензивно радимо и сигурно ћемо их пронаћи – истакао је Радовановић.

Додао је да информације о планираном атентату на предсједника Србије које је у јануару 2022. године МУП добио од Европола није био једини пут да се од Европола добију овакве информације и навео да је догађај у Сребреници 2015. године школски пример припреме атентата на предсједника Србије.

– Та истрага је већ 2016. од стране надлежних органа Босне и Херцеговине обустављена, иако смо ми као служба идентификовали извршиоце тог акта према предсједнику Републике, који је из људских разлога и политичких разлога пружио руку – истакао је Радовановић.

Подсјетио је и на проналазак оружја у близини становања породице предсједника Србије Александра Вучића, у Јајинцима.

Радовановић је истакао је да безбједносне службе располажу свим информацијима, прикупљају их и анализирају, али да им је највећи проблем да убиједе предсједника Републике да је угрожен.

– Ово зато јер је њему фокус на економској, енергетској стабилности, инфраструктурним пројектима, на напретку Србије и развоју, док теме које се тичу његове личне безбједности, да се не наљути на мене, можда игнорише, али ми свакако предузимамо све мјере да сачувамо његову безбједност. Тако је било и приликом откривања споменика Стефану Немањи, када смо успели да спијречимо покушај атентата – рекао је Радовановић.

Навео је да је на том догађају била препорука да предсједник обавезно носи заштитни прслук, односно панцир, што је он категорички одбио, а није поштовао ни трасу кретања коју су одредиле базбједносне службе.

– И поред континуитета његове инкриминације, дехуманизације, он је непоколебљив у борби против организованог криминала и у вођењу самосталне независне политике, што, наравно, не одговара регионалном политичком естаблишменту који је, морам да кажем, недвосмислено везан за организоване криминалне групе – рекао је он и додао да у тим групама увек постоје налогодавци, организатори, као и извршиоци.

Уз опаску да о томе не може више да говори, навео је да су налогодавци у неким бившим политичким естаблишментима у региону.

– Налогодавци су криминалци и сами извршиоци су или на територији Србије или се ангажују са подручја сусједних република и ту имамо јасна имена и презимена, прије свега са територије БиХ и Црне Горе – навео је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име