Фото: Катера

У спомен-цркви Светог великомученика Димитрија на Вељинама обиљежена је четврта годишњица од смрти ратног хирурга Миодрага Лазића који је током протеклог Отаџбинског рата стао раме уз раме са својим народом, спасавајући животе хиљаде пацијената.

Доктор Миодраг Лазић, радећи као хирург у ратној болници „Жица“ у Блажују, гдје је обавио више од 3.500 операција, оставио је неизбрисив траг у историји Републике Српске.

Поводом четврте годишњице од његове смрти саборци, колеге и пријатељи окупили су се у спомен-цркви Светог великомученика Димитрија, гдје је служен парастос и одата почаст овом српском патриоти.

– Сјећање на доктора Лазу живјеће док овдје живе Илиџанци, српски борци и њихови потомци – рекао је замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић рекао је да је доктор Лазић у тешко ратно вријеме дошао као добровољац из Ниша и да је својим радом дао велики допринос одбрани Српске Илиџе и Српског Сарајева, због чега заслужује вјечно сјећање.

Доктор Лазић је стао у одбрану Републике Српске и у најтеже вријеме страдања доказао љубав према отаџбини пружајући помоћ и као човјек и као љекар, спасавајући живот бораца и цивила.

Ратни војни инвалид Љубиша Томић, којем је живот након рањавања спасен у болници „Жица“, присјетио се да је доктор Лазић обилазио илиџанске рањенике који су лијечење наставили на Војно-медицинској академији у Београду.

Доктор Лазић је 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину. Као хирург, учествовао је у Пробоју коридора у јуну 1992. године. Након тога се као добровољац јавио у ратну болницу „Коран“ у Палама и био један од оснивача ратне болнице „Жица“ , скоро на линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева.

На споменик доктору Миодрагу Лазићу, који се налази се на истоименом шеталишту у општини Источна Илиџа, положено је цвијеће и одата почаст овом великом српском хуманисти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име