Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица изјавио је да ће посланици СДС-а подржати извјештај Међународне комисије о Сребреници који ће се наћи на засједању Народне скупштине Републике Српске у четвртак, 18. априла, те оцијенио да ниједна слободна земља у свијету неће дозволити релативизацију и обесмишљавање геноцида.

„Онај ко каже да је у Сребреници почињен геноцид, мора онда да пронађе одговарајући назив за Јасеновац, Доњу Градину, Јадовно, Паг, Старо Сајмиште, Бањицу, Дахау, Аушвиц-Биркенау, Равензбирк, Берген-Белсен“, истакао је Бјелица у изјави Срни.

Он је подсјетио колико је пропаганде укључено у то да се све оно што је довело до геноцида у Другом свјетском рату назива фашизам, јер је он италијански, а не нацизам, који је милион пута гори, јер је он ипак чедо Њемачке.

А Њемачка, додао је, не жели да је подсјећају да је оно што што су радили широм Европе и свијета много дубље укоријењено од једне партије и једног фирера.

„Тако је и данас. Причаће и писати о свачијем злу осим сопственом. Осудиће све злочине осим својих“, рекао је Бјелица.

Он је указао да су због етничке, вјерске или расне припадности у двадесетом вијеку убијени милиони људи у Јерменији, Камбоџи, Руанди, БиХ, Судану.

„Али, немају они проблем са Јерменима, ни са Хутима и Тутсима, то су по њима ниже расе и од Срба који су по њима попут бубашваба и које треба истријебити. И тријебили су у два рата свјетска рата“, рекао је актуелни начелник општине Соколац.

Њемачка је, подсјећа, у 20. вијеку четири пута бомбардовала Србе.

„Зато на све начине и преко свих својих лобиста, држава које контролишу и којима управљају било економски, било политички, било преко исељеника, покушавају да релативизују зло које су починили, те тиме да унизе и понизе све жртве својих злодјела, изједначавјући сваки злочин са својим геноцидима“, констатовао је Бјелица.

Али, каже он, то није прошло јер свијет није оно што они мисле да је.

„Русија и Кина и свака слободна земља неће дозволити релативизацију и обесмишљавање геноцида. Уосталом, ваљда сви знамо зашто Њемачка није у Савјету УН и зашто нема право вета“, навео је Бјелица.

Што се тиче позива на митинг 18. априла у Бањалуци, СДС оставља сваком појединцу да поступи у складу са својим увјерењима и осјећањима, рекао је Бјелица.

На Тргу Крајине у Бањалуци у четвртка, 18. априла, у 18.00 часова биће одржан велики митинг са којег ће јасно и гласно бити поручено да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма гдје и какве одлуке доносили.

Предсједник Додик позвао је да у четвртак у Народној скупштини Републике Српске буде усвојен извјештај Међународне комисије за Сребреницу, а након тога и на присуство великом митингу српског народа на Тргу Крајине у Бањалуци са којег ће бити поручено да су Срби посвећени својој слободи и одбрани своје будућности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име