На Сокоцу је јуче отворена изложба докумената „Тако су говорили наши преци“ на којој су представљене фотографије и изјаве великих и славних српских предака које датирају од Светог Јована Владимира па све до блаженопочившег митрополита Амфилохија из којих се јасно види какав је био однос према позицији Срба не само у Црној Гори, него и у ширем региону.

Изложба је синоћ отворена у просторијама Високе школе за услужни бизнис на Сокоцу у организацији Конференције српских националних организација из земаља региона.

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић рекао је новинарима да је ова изложба један од начина борбе за очување идентитета српског народа у Црној Гори, за коју је истакао да је познато да је одувијек држава српског народа и да жели заједништво са својим сународницима у Србији и Републици Српској.

„Кроз ову изложбу желимо да оспоримо те промовисане фалсификате бившег режима у Црној Гори, да докажемо да су сви ти наши преци, та миленијумска постојаност Српске православне цркве у Црној Гори и да аутентичним изјавама познатих покажемо да је несумњиво Црна Гора српска држава била и да тежи заједништву са Републиком Српском и Србијом“, рекао је Вуксановић.

Он је подсјетио да су велики притисак међународне заједнице и других фактора утицали да 2006. године дође до издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом, те да је у веома сумњивим околностима спроведен референдум са врло малом разликом између гласова „за“ и „против“ самосталности.

Вуксановић, који је и предсједник Управног одбора Конференције српских националних организација из земаља региона и организатор изложбе, истакао је да је у Црној Гори формирана организација која се борила за очување Црне Горе у заједничкој држави и да је та борба настављана кроз њене активности од 2006. године.

Према његовим ријечима, посебно је била важна 2023. година када је крајем децембра одржан попис становништва чији резултати још нису изашли, али у Српском националном савјету Црне Горе очекују већи проценат српској припадности народа у Црној Гори, натполовичну већину припадности Српској православној цркви и српском језику, чиме би добио статус службеног језика.

Професор Будимир Алексић са Института за српску културу из Никшића рекао је новинарима да се овом изложбом кроз изјаве, ставове, ријечи, заоставштину и насљеђе жели показати континуитет хиљадугодишњег постојања и трајања српског народа на простору данашње Црне Горе, али и сусједних области, углавном Херцеговине и Скадарског базена, што припада данашњој Албанији, те предочити заједничко богато духовно и културно насљеђе.

„Желимо да покажемо да је идентитет Црне Горе и сва наша историја српска, с једне стране, а, с друге старне, ова изложба је наш одговор на све оно што се дешава у Црној Гори у посљедњих 20 година, а то је фалсификовање историје Црне Горе, присвајање наше историје, правно и интерпретативно насиље“, нагласио је Алексић.

Према његовим ријечима, ријеч је о лажним, погрешним и тенденциозним интерпретацијама историје Црне Горе, која је еминентно српска.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је, поздрављајући госте из Црне Горе, нагласио да 80 одсто становништва на ширем подручју Гласинца и Романије потиче са простора Црне Горе, те да се и данас све чини да се не забораве коријени, традиција и историја из тог времена.

Бјелица је додао да се народ на слободарској Романији, иако је често налазио у тешкој ситуацији, ратовао и страдао, увијек бринуо шта се дешава у Црној Гори, посебно у протеклих неколико деценија.

„Соколац поштује своје претке, традицију и никада неће изневјерити и посљедњи који могу посустати на овом нашем националном питању су људи са Сокоца из срца Романије“, поручио је Бјелица.

Он је рекао да су организатори изложбе „Тако су говорили наши преци“ јуче посјетили Манастир Светог Георгија на Равној Романији и Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име