Република Српска није геноцидна и српски народ није починио геноцид. У Сребреници није почињен геноцид. Никада Република Српска и српски род неће прихватити етикету геноцидаша коју им данас покушавају ударити Бошњаци заједно са Њемцима, а који су починили геноцид над српским народом у Другом свјетском рату, порука је са посебне сједнице Народне скупштине РС која је у четвртак разматрала и усвојила Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године у којем пише, да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Након представљања Извјештаја, народни посланици минутом ћутања су одали почаст свим страдалим у сребреничкој регији. Такође ово је тема на којој је после много времена постигнут јединствен став српских посланика у Народној скупштини и где су сви посланици без обзира којем табору припадали подржали усвајање Извјештаја и осудили Резолуцију о Сребреници пред УН, али и подржали једногласно, усвајање 12 Закључака који се односе на Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је обраћајући се посланица да неће прихватити да се српском народу и генерацијама које долазе припише етикета геноцидног народа.

– Не може нико да почини злочин и да се позове да је то урадио у име српског народа. Читаво руководство Републике Српске је доведено на суд да би се скривеним методама народу прилијепила етикета – рекао је Додик.

Он је додао да је више Срба убијено у Сарајеву у затворима и логорима него Бошњака у Сребреници.

– Није тачно да је убијено осам хиљада Бошњака у Сребреници, то су навукли јер им је требало – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је лидер муслимана Алија Изетбеговић тражио да се цијело војно руководство повуче из заштићеног подручја Сребренице да би Срби ушли и направили масакр од пет хиљада људи, а ратни командант Сефер Халиловић је рекао да је Алија луд.

– То не оправдава злочин, али говори о припреми. Неко је договорио да се инсценира ситуација – истакао је Додик и подсјетио да се слично лагало и о Маркалама.

Бошњаци хоће да оперу прљаву прошлост из Другог свјетског рата

Он је нагласио да су Бошњаци креирали атмосферу геноцида и онда када још ништа није ни учињено од ратних злочина и да су своју прљаву прошлост из Другог свјетског рата хтјели да оперу кроз такву причу, а један од тих покушаја је и резолуција у УН.

– На овој причи је пропала структура спољне политике БиХ. Бошњаци упорно покушавају да злоупотребе систем међународних механизама, истакао је Додик. Он је нагласио да се та прича креирала под снажним лобирањем и да није тачно да је Србија пресуђена за геноцид или да га није спријечила.

Додик је навео да му је жао сваког страдалог човјека у БиХ, без обзира којој нацији припада и да се Српска увијек односила према Сребреници као према мјесту гдје је почињен злочин.

– Овај извјештај је реакција на оне извјештаје рађене раније, под притиском ОХР. Наравно да не можемо да уђемо у то шта је Хаг пресудио, али се ради о томе што Бошњаци покушавају да то злоупотријебе, као ми одржавамо ту тему. Ова тема у УН није иницирана из Српске – изјавио је Додик.

Рекао је да дефиниција геноцида није испуњена у Сребреници, ни у дјеловима.

– Нема ни једног геноцида на свијету о коме је забрањено говорити. Није тачно да је Србија пресуђена за геноцид. Она није креирала и организовала геноцид, то је речено – каже Додик.

Истакао је да Бошњаци желе да заробе генерације српског народа у „таквом једном наративу“.

– Да ли вам је познат Насер Орић? Он је јунак за Бошњаке. Када изузмемо причу о Сребреници, све анализе говоре да је подједнак проценат муслимана, Срба и Хрвата страдао у прошлом рату у односу на попис 1991. Приближно. А основна претпоставка за геноцид је намјера да једна етничка група елиминише другу – изјавио је Додик.

Тврди да је на овој причи пропала спољна политика БиХ, мислећи на резолуцију о Сребреници у УН.

Додик је поручио да се одриче сваке битанге која је у име српског народа починила злочин.

– А Бошњаци величају своје злочинце – рекао је Додик.

Он је изјавио да је откривено 105 живих људи који се налазе на списку страдалих у Сребреници. Неки се налазе у Шведској.

– Прича о геноциду од седам дана говори да је намјештена прича. Као, ови били луди и када су наишли, све су побили. А на списковима они страдали из 1992. Или који су страдали ван Сребренице. Све што је страдало сконцентрисали су у Сребреницу. Хоће и на мојих седморо унучића да ставе етикету да смо геноцидаши – поручио је Додик.

Он је нагласио да, гледајући пресуде, испада да Бошњаци нису починили ниједан злочин у протеклом рату, нити имају икакве одговорности. Он је упитао и да ли је могуће живјети заједно у таквој БиХ у којој је бошњачки циљ да нестане Република Српска.

– Никада нисте прихватили међународни споразум, а пропагандом сте успели да наметнете причу о нама који као нећемо. Отели сте све што сте могли отети и дошли сте да Србе дискредитујете као народ који је највише страдао у прошлом веку. У Првом светском рату убијено је 36 одсто Срба, а прихватили сте слободу коју су вам Срби донели. У Другом светском рату били сте на страни фашистичке и нацистичке Њемачке и усташког покрета Независне Државе Хрватске, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у Гаравицама код Бихаћа побијено око 14.000 Срба, а у тим злочинима су учествовали муслимани тог времена који су били савезници Нијемцима.

– Тукли сте нас данима док нисте побили 14.000 људи. Нажалост, док се нисам почео бавити тиме нисам ни знао, јер су комунистичке власти то сакривале – рекао је Додик и додао да то није једини злочин према Србима из тог периода.

Више од 40 земаља против Резолуције

Предсједник РС рекао је да више од 40 земаља неће гласати за најављену резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.

– Мало ко је Њемачкој оспоравао да је починила геноцид – рекао је Додик.

Он је навео да Бошњаци желе да одбаце такве приче и да се прича само о Сребреници.

– Да сте имали часну намјеру за помирењем онда сте морали да обухватите све ово, а не да говорите само о изолованим догађајима који вама одговарају. Упорно причате 8.300 страдалих у Сребреници, а нисте никада доказали више од 4.100 – рекао је Додик.

Он је упитао зашто нема сјећања на Јасеновац, Брод на Дрини, Крагујевац и на остала стратишта Срба.

– Срби деведесетих нису хтјели да дозволе да им се таква страдања поново десе – закључио је Додик.

Грајф и свјетски стручњаци

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је Влада Републике Српске у својим закључцима подржала ставове изнесене у извјештају Независне међународне Комисије, те потврдила да је термин „геноцид“ за Сребреницу нетачан и неприхватљив, те се не може прихватити.

– Влада РС ту квалификацију трајно одбацује, имајући у виду да је минималан број припадника муслиманских снага, ратних заробљеника, заробљених и погубљених између 1.500 до 2.000, а максималан између 2.500 и 3.000, а од којих је један број био размијењен – истакао је Нуждић и навео да је Комисији од 10 свјетских експерата предсједавао Израелац Гидеон Грајф.

Радован Вишковић премијер РС поручио је у Скупштини да су Срби доживјели геноцид и да сада они који су то чинили спонзоришу спорну резолуцију, додавши да све ово иде на штету бошњачког народа.

– Видјећете једног дана да вам је ово највећа грешка. Позивате на суживот и јединство и кунете се у БиХ. Ово није помирење. Помирење је овај извјештај у Народној скупштини – нагласио је Вишковић.

Он је указао да је Независна међународна комисија констатовала да је радила самостално и без притисака и да је циљ био да се дође до објективних чињеница.

– Ова комисија се обраћала институцијама у Сарајеву и тражила да доставе информације и имена учесника који би радили у Комисији. Увијек су добијали негативан одговор или га није уопште било – рекао је Вишковић.

Изборни закон Републике Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска усвојити властити изборни закон и спровести изборе за локални и републички ниво јер има право на то.

Он је истакао да би Срба данас било 30 милиона да није било страдања у прошлом вијеку, те навео да су Срби кроз историју увијек бранили своју кућу и породицу и да никада нису ишли у освајачке ратове.

Американцима крив Додик

Америчка амбасада у Сарајеву реаговала је на како кажу актуелну политичку кризу у БиХ, саопштивши како је није произвела међународна заједница, него домаћи политичари, а прије свих Милорад Додик.

Како кажу, Додик посвећује много времена и енергије пребацујући кривицу за властите неуспјехе на друге.

– Сумњамо да би ико ко је последњих 15 година пажљиво пратио политику ове земље био толико наиван да му поверује. САД више од 30 година раде у име народа БиХ, те смо доследно и снажно позивали политичке лидере да усвоје реформе које су потребне за напредак земље ка НАТО и ЕУ. Чврсто смо се држали тих стандарда, а када су страначки лидери предложили рјешења која нису у складу с њима, изразили смо своју забринутост и приватно и јавно – казали су из Амбасаде САД.

Шмитовање

Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, изјавио је да је најбоље када локални органи преузму одговорност, коментаришући покушај коалиције на нивоу бих да с едоговори око Изборног закона БиХ , те политичарима поручио да „не играју тактичке игре“.

Вишковић је указао и на рад правосуђа у БиХ, истакавши да се у Суду БиХ Срби пресуђују по закону БиХ, а Бошњаци по закону бивше Југославије због блажих казни.

– Бошњацима се суди као да су пљачкали трговачку радњу, и због тога су срамне пресуде за убиство дјеце, као што је био случај са убиством дјечака Слободана Стојановића – навео је Вишковић.

Опозвати Лагумџију

Међу Закључцима које је усвојила НСРС између осталог се осуђује и апослутно недопустивим и неприхватљивим сматра поступак амбасадора Златка Лагумџије, сталног представника БиХ при Уједињеним нацијама, који су усмјерени на припрему и достављање Предлога резолуције о „геноциду“ у Сребреници Генералној скупштини Уједињених нација, без консултација и сагласности институција БиХ, ентитета и конститутивних народа, с циљем демонизације Републике Српске и српског народа као геноцидног, и тражи се да српски члан Председништва БиХ покрене процедуру у Председништву БиХ за разрјешење амбасадора Златка Лагумџије, јер га Република Српска и српски народ одбацују као амбасадора БиХ, наводи се између осталог у закључцима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име