На Тргу Крајине у Бањалуци завршен је велики народни митинг „Српска те зове“, а повод за окупљање је резолуција о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

Грађани из свих крајева Српске дошли су на митинг са којег су јасно поручили да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма где и какве одлуке доносили. На почетку скупа „Српска те зове“ хор је извео химне Републике Српске и Србије, а развијена застава Републике Српске дуга 500 метара.

Додик: У Сребреници је био злочин, али није био геноцид

Милорад Додик рекао је обраћајући се присутнима да је операција војске РС у Сребреници била грешка. Изразио је породицама страдалих саучешће.

„То је био злочин, али није био геноцид. То је страшна реч коју желе да ставе на леђа и нама и нашој деци“, рекао је Додик.

Напоменуо је да је трагичнија чињеница да 3.500 убијених Срба нико не примећује и нико не реагује.

Истакао је да гурају Сребреницу у УН да би се избрисали сви злочини које је починила Немачка.

„Нама је било важно да се окупимо овде да кажемо немојте то да радите, јер то не доприноси животу у БиХ. Ово нас неће спојити, ово нас трајно раздаваја и не желимо да живимо с вама који кажете за српски народ да је геноцидан. Не желимо да живимо с вама и нећемо бити с вама у истој држави“, истакао је Додик.

Рекао је да су се на митингу у Бањалуци окупили људи од Требиња до Новог Града како би поручили да не прихватају етикету геноцидног народа.

„Република Српска није инат, Република Српска је слобода“, нагласио је Додик, додајући да су Срби државотворан народ.

Брнабић: Три важне поруке

– Важно је да се држимо заједно и да смо у нашем националном бићу једно. Имам данас три поруке за све које нас слушају и прате. Прва порука је увек за поштовање Дејтонског споразума и увек смо достојно држали позицију, иако смо били на мети напада и прљавих лажи. Друга порука је да су се времена променила, некада сте имали власт која је уводила санкције Српској и хапсили Србе због ратних злочина. Данас су у Србији на власти људи који ће увек бити уз Српску. Можемо и да се не сложимо – рекла је она у Бањалуци.

Присутнима се обратио председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић, који је поручио да српски народ никада неће повиновати намерама оних који желе да му наметну етикету геноцидног народа.

Цвијановић: Донесите стотину резолуција, нећемо вам дати Републику Српску

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је на митингу „Српска те зове“ да је поносна на Републику Српску јер је отворена за све људе који поштују њене законе.

„Никада нисмо правили разлику и етикетирали људе и никада то нећемо чинити“, рекла је Цвијановићева и подсетила је да је резолуција о Сребреници упућена у УН без сагласности Председништва БиХ.

„Стотину пута санкционишите, нећемо дати Републику Српску, донесите стотину резолуција, нећемо вам дати Републику Српску“, поручила је Цвијановићева, додајући да Српска неће да носи терет који покушавају да јој наметну.

Цвијановићева је поручила Кристијану Шмиту да неће интервенисати у наставне програме.

„Нећеш се мешати у наше наставне програме и учити нашу дјецу о злочинцима, учити их да је Насер Орић херој, а остали злочинци“, рекла је Цвијановићева.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име