У Градској управи Источно Сарајево, данас је одржана презентација главног пројекта „Изградње додатне траке за спора возила на магистралном путу М-19 (нова ознака MI 114), дионица Подроманија – Сумбуловац, превој Романија“, који би требало да знатно олакша функционисање саобраћаја на релацији Соколац-Пале, омогући бржи проток возила и побољша безбједност саобраћаја на овој, изузетно фреквентној, саобраћајници.

Вриједност пројекта је шест милиона КМ, а очекивани период извођења радова је 24 мјесеца.

Презентацији, коју су извршили в.д. директора ЈП Путеви Републике Српске Милан Дакић и в.д. извршног директора за техничке послове Мирослав Јанковић, присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина Пале Бошко Југовић и Соколац Милован Бјелица.

Градоначелник је захвалио представницима ЈП Путеви Републике Српске јер су, како је рекао, озбиљно приступили реализацији договора који је постигнут на недавно одржаном састанку са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и веома брзо започели конкретне активности.

Он је нагласио да је изградња тзв. треће траке преко Романије приоритетан пројекат из области саобраћајне инфраструктуре на подручју Источног Сарајева, али и цијеле регије.

„У наредном, двогодишњем, периоду настојаћемо да, у сарадњи са Владом Републике Српске обезбиједимо средства за реализацију овог пројекта, те да већ у другој половини ове године, након што се заврши ревизија пројекта, стекнемо услове за расписивање тендера за извођење радова. Обавеза наших локалних заједница јесте да у наредна два мјесеца ријешимо питање експропријације земљишта“, рекао је Ћосић.

Градоначелник и начелници општина истакли су да је рехабилитација саобраћајнице која повезује Соколац са општином Пале, кључна за комуникацију грађана Источног Сарајева, али и цијеле регије, те да ова саобраћајница представља једину везу овог дијела Српске са Србијом.

Главни пројекат предвиђа изградњу тзв. треће саобраћајне траке на релацији од Мокрог у општини Пале, до Подроманије у општини Соколац. Додатна трака биће изграђена на двије дионице пута, укупне дужине 7.200 метара и ширине 11,50 метара.

Градоначелник и начелници општина искористили су овај састанак да делегирају и друга питања из надлежности ЈП Путеви Републике Српске која би требало приоритетно рјешавати, као што су додатно обезбјеђивање дионице пута Хан Дервента-Сумбуловац, која је означена црном тачком због великог броја саобраћајних незгода, те рехабилитација пута Јасик-Брус и враћање категорије регионалног пута саобраћајници Брус-Јасик-Враца.

У току израда главног пројекта за трећу траку преко Романије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име