Генерал Ратко Младић, који је осуђен на доживотну казну затвора због ратних злочина у БиХ, налази се у тешком здравственом стању и затражено је његово хитно пребацивање у Србију.

Његов син Дарко потврдио је за медије да је од хашког Механизма затражено хитно пребацивање Младића на лијечење у Србију, јер су му отказали витални органи.

Истакао је да је држава Србија хитно реаговала и дала потребне гаранције.

Дарко Младић је рекао да се породица обратила суду јер страхује да медицинска служба крије здравствено стање генерала Младића и да “на неки начин то може да доведе до његове смрти”.

Он је навео да је Младић имао прије нешто више од двије седмице критичну ситуацију за коју је породици прво речено да је озбиљна, да би послије неколико дана добили информацију да је животно угрожен.

– Ријеч је о отказивању виталних органа, о чему не могу да улазим у детаље. Тражили смо да одмах добијемо детаљне налазе, али смо добили усмену дијагнозу и штури опис, без икаквих налаза, за који нисмо сигурни да је потпуно тачан – рекао је Младић.

Он је додао да Младић и даље не може да устане из кревета и да је веома слаб, те да породица, на основу тога што јој се не дају адекватни докази о здравственом стању, сматра да генерал не добија адекватну његу, нити може да је добије с обзиром на тежину његовог здравственог стања.

– До данас, 17. дан, ми нисмо добили налазе, које би било нормално да смо добили сутрадан након што смо их затражили, стога мислимо да медицинска служба трибунала крије генералово стање, зато смо се обратили суду – рекао је Младић.

Према његовим ријечима, здравствена ситуација у којој се налази Младић је потенцијално најгора.

Младић је подсјетио да је ово већ трећи пут од почетка године да је његов отац пребачен у болницу и да је то раније било због кардиолошких проблема, а да се сада десио потпуно нов проблем.

– Ми видимо да он тамо не може да буде више третиран онако како његово здравствено стање налаже, а с друге стране страхујемо да то што медицинска служба трибунала прикрива његове налазе, иде у правцу да они не желе да он добије адекватну медицинску негу и да на неки начин то може да доведе до његове смрти – додао је Дарко Младић.

Он је напоменуо да је и сам медицински тим Механизма рекао да је ситуација опасна по живот и да немају прогнозу шта ће бити у будућности.

– Они су сами рекли да је неизвесно како ће га лијечити, да не знају шта ће бити с њим и да је то ситуација опасна по живот. На основу свега тога тражили смо да се хитно пребаци у Србију и да му се, ако је могуће, спаси живот – истакао је Дарко Младић.

Он је потврдио да је држава Србија реаговала хитно и прошле седмице издала гаранције за Младићево пребацивање на лијечење у Србију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име