Због лоших и сумњивих потеза власти, Република Српска поново губи огромна средства, а процесуирања одговорних и даље нема. Тако је у само двије арбитраже са словеначким фирмама Република Српска изгубила 334 милиона марака.

Потписивањем неповољних уговора, малверзацијама при додјели концесија и крајње сумњивим поступањима након покретања спора, грађани Српске оштетећени су за стотине милиона марака.

Ћутање надлежних отвара питање када ће неко од одговорних из Владе Републике Српске одговарати за још један жесток финансијски удар на Републику Српску? Половином прошле године губитком арбитражног спора, Руднику и термоелектрани Угљевик је наложено да у име накнаде за неиспоручену струју Електрогосподарству Словеније исплати 245 милиона марака и да им испоручује трећину произведене струје.

Тек што је са Словенцима договорена отплата дуга на рате, Републику Српску ових дана дочекује нова арбитражна пресуда којом је обавезана да словеначком предузећу Вијадукт исплати 90 милиона марака. Ово је посљедица низа погрешних потеза наших званичника, категорични су економисти.

– Тако да је и Република Српска требала и сама да води раније рачуна да се са Словенцима нагоди, а не да улазимо у спорове јер је било прилично јасно да ћемо те спорове изгубити, нажалост то нисмо урадили па сад плаћамо и већу цијену јер ће ту сигурно ући затезне камате, пропуштена добит и све оно што они од нас заправо траже. Жао ми је што је до тога дошло јер је то велики терет. Република Српска има око милион становника – то значи да ће једна четворочлана породица платити хиљаду марака јер на крају нема ко да плати него порески обвезници тј. грађани Републике Српске – каже економиста Марко Ђого.

Из Владе Републике Српске без коментара, што отвара питање: хоће ли коначно неко одговарати због ових арбитража?

– С обзиром да постоје индиције да се преко двије милијарде конвертибилних марака годишње извуче из буџета Републике Српске у приватне џепове и да зато нико не одговара сулудо је очекивати да ће одговарати за преко 300 милиона КМ које је Република Српска односно њени грађани губе у ова два случаја Угљевика и Вијадукта. Невјероватно је да тужилаштво нема одговор на то питање и да се не пита ни у Влади Републике Српске било какве одговорности појединаца, али свакако мислим да то није плод незнања оних који су заступали Републику Српску у ова два пројекта – већ је плод велике корупције и крађе – каже посланик Листе за правду и ред у Народној скупштини Републике Српске, Ђорђе Вучинић.

У вријеме раскидања концесије са Вијадуктом, што је касније довело до спора, премијер је била Жељка Цвијановић, а министар енергетике и рударства Петар Ђокић. Економисти сматрају да је и те како постојао начин да се избјегну овакве посљедице и питају како ће оволики новац бити плаћен из све празнијег буџета?

– Могло се избјећи наравно преговарањем, нуђењем погодбе и добрим правним тимом. Међутим одлагањем рјешавања проблема сутра, прекосутра наравно да не можете избјећи. То ће опет плаћати грађани, само гдје ће наћи те паре? То је проблем – сматра економиста Светлана Ценић.

Овдје, међутим, није крај проблемима, јер Републици Српској пријети још један арбитражни спор, овога пута са Хрватском, тежак 200 милиона марака колико на име одштете од Рудника и термоелектране Гацко планира да тражи Хрватска електропривреда. Оно што је заједничко за све афере је да званичници раде оно што најбоље знају – да ћуте и праве се да је за драстичне штете одговоран неко други, преноси БН.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име