Поштовани али не и уважени господине Башевићу, обраћам вам се јавно по први али вјероватно и последњи пут са надом да сте при чистој свјести и здравој памети.

Па да кренем од почетка. С обзиром да вам се све у глави врти од портала чији сам главни и одговорни уредник, подсјетићу вас хронолошки на неколико чињеница.

Током априла 2017.године када су одржани шумарски протести и блокаде путева поводом именовања Рајка Булајића за директора газдинства, вама и вашој братији и партији портал „Соколац-срце Романије“ није сметао. Није сметао јер вам је то тада одговарало како би се дочепали функције директора о којој сте сањали годинама. Не само да вам није сметао већ вам је и користио за унутарстраначко обрачунавање са Мирком Чоловићем, тадашњим предсједником ОО СНСД Соколац и утицајним човјеком у шумском газдинству. Одлично знате да ми се у том времену врло често са молбама обраћала ваша садашња братија која није знала пелене да промијени док није упознала тог истог Мирка Чоловића коме сте заједничким снагама „скинули главу“. Вјерујте ми на ријеч, иста та братија данас „скида главу“ вама и само је питање тренутка када ће вас пустити низ воду.

ПОРУКА СА ПРКОСНЕ РОМАНИЈЕ: Тражимо смјену врха ЈП “Шуме Републике Српске” (ВИДЕО)

Ваша жеља за директорском позицијом у том моменту је била толико јака да сам и лично помислио како ћете као млад човјек пун ентузијазма за свој град и предузеће којим руководите од септембра 2019.године предузети нешто добро, корисно и позитивно. У прилог томе говори и чињеница да је портал „Соколац-срце Романије“ од тада до почетка прошле године објавио 114 позитивних текстова о вама и вашем раду и који су и даље лако доступни на нашим страницама.

Нажалост преварио сам се као и многи други који су дјелимично вјеровали у ваше добре намјере. Размјере криминала у шумском газдинству од када сте ви на челу достигле су тачку кључања и крајње је вријеме да неко за то кривично одговара. Тачно је да је ваша жеља за директорским мјестом била толико јака, али од тих позитивних и корисних дјела по живот људи у Сокоцу остали су само дугмићи, тј. само појединци који су се окористили о општину и државу. Ви сте, што ће и вријеме испред нас посвједочити, најгори директор у историји Шумског газдинства „Романија“. Ви сте што се каже „прекуцали игрицу“ а доказа за то је бар један милион у некретнинама од Златибора, Београда до Јахорине, а које водите на свима добро позната лица. Тај предмет је већ отворен код надлежних институција и само је питање момента када ће га активирати. А до тада се тресите ко Јерменија! Како каже наш народ „Дај му директорску фотељу па ћеш видјети какав је човјек“.

Не треба да вас подсјећам да сте у моменту именовања за директора били нико и ништа а да сте на локалним изборима 2016.године освојили 272 гласа довољно за 16 позицију. Дакле, нисте чак успјели да прођете ни као одборник у локални парламент. На садашњу позицију дошли сте преко послова управника радне јединице и кратко техничког директора али уз пуну пуну подршку човјека чијим повратком у Соколац мржња, нетрпељивост и насиље међу људима почиње расти из дана у дан. Тај клицоноша је заразио и вас. Сви одлично знамо о коме је ријеч, зар не?

Недуго затим долази 2020.година и локални избори на којима ваша партија убједљиво губи у трци за начелника општине, док махинацијама и корупцијом успијевате „скрпити“ скупштинску већину од 11 одборника, укључујући једног одборника ДНС-а и једног одборника Уједињене Српске који су до тог момента били изразито негативно настројени према вама и вашој партији. Овог првог прелетачевића који је за три године промијенио три партије (од ДНС-а, преко Демоса и самопрозваног независног до СНСД-а) награђујте са позицијом предсједника Надзорног одбора Топлане-инс а.д. Источно Ново Сарајево а овог другог прелетачевића именујете на позицију предсједника Скупштине са 157 освојених гласова (1,47% Сокочана и Сокочанки) што је до тог момента незабиљежено у пракси наше локалне заједнице. Заузврат му „дајете“ линије градског превоза као награду за успјешно обављено „катанчење“ аутобуске станице којом је управљао више од деценије. И ко зна шта још не…

Од тог момента, град који се итекако развијао и у коме је све функционисало креће у потпуни суноврат.

ПРВА ОДЛУКА ПА МУШКО

Прву одлуку коју тако скрпљена скупштинска већина доноси вјеровали или не јесте раскид сарадње са порталом „Соколац-срце Романије“, који вам наједанпут почиње сметати. Да ли је могуће да је то највећи проблем у нашој општини? Биће да није. Одлука слиједи након што насилним методама нисте успјели овај портал (као све друге) ставити под своју контролу и тиме унапријед спријечити објелодањивање организованог криминала који је у том моменту увелико захватио Шумско газдинство „Романија“ на чијем сте ви челу.

ТУГА!

МЕДИЈСКА САТАНИЗАЦИЈА И АВАНЗОВАЊЕ ШУРАКА

ЈП „Инфо центар“ Соколац стављате под пуну контролу а паралелно са тим од јавности кријете информације да лично финансирате „Медиа центар Соколац“, порталоид „Глас регије057“ и вашег шурака који отварају стотине лажних налога на друштвеним мрежама и служећи се Гебелсовим методама дискредитују све ваше неистомишљенике а нарочито Начелника општине. Тако сте ових дана наложили да се креира још један порталоид без импресума, али који ће овога пута пласирати само позитивну кампању о вашем лику и дјелу, вашој партији и братији. Дакле, шурак је као награду за десетине објављених јединствених матичних бројева и бљувотина аванзово са позиције „Соколачког забавника“ у главног уредника разних порталоида. Напредак за респект!

Захваљујући катастрофалним одлукама и нелегалним смјенама, што је Суд и доказао, Јавно-комунално предузеће „Соколац“ сте већ гурнули у дубиозу од цца 1,5 милиона КМ. О спортско-рекреативном центру „Гласинац“ не вриједи трошити пуно ријечи. Почетком прошле године нелегално катанчите стадион и спортску дворану при томе забрањујући прилаз рекреативцима, клубовима али и дјеци са Косова и Метохије која су се тих дана затекла у Сокоцу. Каква брука неизбаждарени директоре Башевићу! Али ваша и само ваша јер сте ви организатор и налогодавац те параде поноса из које не знате како сада да изађете.

Шта тек рећи за нелегално катанчење спортске дворане за вријеме одржавања на далеко познате манифестације „Илиндан спорт фест“!? Док директор СРЦ „Гласинац“ мјесечно убира додатних цца 1.500 конвертибилних марака од чланарина у ФК „Гласинац 1936“, његови радници за вријеме радног времена приватно раде фасаде и молерај а комплекс стадиона „Бара“ пропада јер им ви и ваша братија не дозвољавате да раде оно за шта су уз мања или већа кашњења ипак плаћени, а све према буџету који је усвојила отуђена скупштинска већина, тј.ви. Лично сам са групом својих пријатеља пуних шест мјесеци бесплатно одржавао стадион, надајући се да ћете доћи памети, али са вама не вриједи разговарати. Васпитне мјере клицоноше су очигледно уродиле плодом.

БЕНСЕДИНИ

Од сједница Скупштине општине правите страшни суд, константно вршећи притиске на све тадашње директоре али и на све невладине организације излазећи из надлежности и кршећи Статут општине Соколац. Опште је познато да и данас велика већина директора јавних установа и предузећа прије доласка на сједнице најприје мора попити шаку бенседина и како кажу „Ко са ђаволом тикве сади, лупају му се о главу!“.

Елем, слиједом испланираних потеза од 2020.године у све јавне установе и предузећа ви и ваша братија масовно запошљавате ваше кадрове и додатно оптерећујете буџет општине знајући да је број запослених у том моменту већ на максимуму, знајући да не постоје реални извори финансирања који све то могу покрити и знајући да вријеме ради за вас. Све прецизно изрежирано као у најбољим холивудским филмовима и ја вам на томе само могу честитати. Све то са само једним јединим циљем, довести у блокаду општину Соколац, изазвати незадовољство и зауставити живот јер други начин за побједу актуелног начелника не постоји. И да се разумијемо, у потпуности подржавам свако запошљавање које је једини начин да се људи колико толико задрже на овим просторима, али исто тако је неопходно пронаћи и средства која ће све то финансирати. Ви то наравно не желите нити сте било шта урадили по том питању. Када вам се рјешења за додатне изворе прихода општине Соколац предоче ви их не прихватате јер вам ваш ментални склоп, стотине хиљада конвертибилних марака и мржња према начелнику општине не дозвољавају да видите даље од пања, чекића и плочице.

ТАРГЕТИРАЊЕ И ПРОГОН НЕПОДОБНИХ

Соколац је на сву срећу велики град по површини у коме нажалост живи мали број љyди. Али у великој већини честитих и вриједних који све виде и све знају и који не дозвољавају да ваша братија и партија суде ко је радник а ко није, ко је борац а ко није, а све по принципу страначке припадности. Људи чија се политичка, морална и свака друга увјерења никада неће поклапати са интересима какви су ваши и који се мјере у хиљадама конвертибилних марака. Многи од њих из разно разних разлога, а превасходно страха ћуте и трпе. И онај мали број људи који се дрзне јавно супроставити вашој погубној политици, моментално се нађе на мети. Показни примјер је била донедавна часна и одговорна директорица Јавне установе за предшколско васпитање и образовање коју сте најприје именовали а потом због непослушности потезом пера прецртали у року до 24 часа. Упркос противљењу 90% радница ове установе које брину о нашим најмлађим суграђанима! Па зашто би жена мислила својом главом, када постоје разне главе и главоње?

Како чујем, спремате се не драгом вољом кандидовати за позицију начелника на предстојећим изборима, а све под изговором да не желите рјешавати проблеме којих наравно има и којих ће увијек бити. Па позиција начелника, уколило нисте знали служи управо за то, да помогне људима у рјешавању њихових свакодневних проблема како би имали живот достојан човјека у 21.вијеку. Но ипак, други су разлози тих ваших изјава о којима наравно ћутите. Ко би се луд одрекао плате директора, плате посланика, осталих привилегија и прихода од шумског картела зарад плате начелника? Само онај ко мора и коме је наређено од оног истог човјека који је главни продукт мржње и насиља у Сокоцу. Како год, миран сам и радујем се томе јер сам сигуран да обичан народ доноси најбољи суд о томе ко се бори за њихове, а ко искључиво за личне и интересе неколицине људи. Довољно је да отворе очи и виде шта сте учинили од нашег града у претходне три и више године. Они и само они ће одлучити да ли желе да нам општином управљају разно разне криминално-интересне групације којима припадате ви и ваша братија.

МОРАЛНО ИЛИ НЕ?

Само ћу вам навести два примјера. Од министарства пољопривреде 2023.године узели сте подстицај за набавку трактора у износу од 33.500 КМ и не спорим да је то складу са Законом. Ипак, да ли је морално да народни посланик и директор јавног предузећа поред свих других примања узима подстицаје, оставићу читаоцима ових редова да процјене.

ИЗ СЛУЖБЕНОГ ГЛАСНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ / Листа корисника кој испуњавају услове за резервацију подстицајних средстава за набавку комбајна и трактора

Даље, средствима предузећа којим руководите (76.200 KM) асфалтирали сте пут до вратница породичне куће у Кусачама што није у складу са Законом о шумама РС (Члан 7., тачка 4.) у коме се прецизно наводи да се средства за изградњу и санацију шумских путева могу користити само у оним подручјима која се налазе унутар шумског комплекса, а то Кусаче сигурно нису.

ОПСТРУКЦИЈА БЕЗ БИЛО КАКВИХ ИДЕЈА

Трагикомично или не, једину идеју коју сам могао чути од ваше отуђене скупштинске већине јесте формирање депоније на нашој општини.

@sokolacsrceromanije Одборник СНСД-а Јован Голијан предлаже ФОРМИРАЊЕ ДЕПОНИЈЕ СМЕЋА НА ПОДРУЧЈУ РОМАНИЈЕ #nature #landfill #trash #garbage #greenplanet ♬ original sound – Sokolac-srce Romanije

Више од три године ви и ваша братија разним подметањима покушавате оспорити и зауставити скоро сваки развојни пројекат наше локалне заједнице. Чак и оне пројекте који имају пуну подршку Владе Републике Српске, предсједника Републике Српске и предсједника ваше странке у кога се толико кунете. И то више не кријете већ сте постали толико бахати да то чините јавно пркосећи искључиво и једино начелнику, а не схватајући да на крају највише испаштају наши суграђани.

ЖАБА К’О РОМАНИЈА

Па тако у изливима мржње и бијеса, јавно кажете да ћете сада већ евидентну изградњу Градске куће, музеја и споменика патријарху Павлу блокирати и тијелима спријечити багере.

Ви и ваше ударне песнице на сједницама Скупштине општине омаловажавате настанак институција Српске у Сокоцу и страдање бораца Војске Републике Српске чија имена су предвиђена да се нађу у спомен соби будуће Градске куће. И то је ваше лице и наличје. Да вас је срамота свих оних који почивају на „Новом Зејтинлику“!

Оних неколико обраћања предсједника Вучића и предсједника Додика који су потврдили подршку овом пројекту парају вам душу, а жаба коју треба прогутати је велика к’о Романија.

Упорно одбијате подржати репрограме за доприносе и рефинансирање пристиглих обавеза, упркос одобрењу и сагласности Владе Републике Српске и надлежног Министарства. Не занимају вас права радника ни добробит људи којима ускраћујете право на лијечење због неуплаћених доприноса?

Опструишете усвајање Eлабората o економској оправданости Слободне зоне Соколац у комплексу Нове Романије, иако је наша општина прва у Републици Српској покренула то питање и добила на десетине писама намјере многих компанија из земље и иностранства као и Привредног друштва за управљање слободном зоном Суботица који желе бити партнери на овом пројекту.

Чак је јуче министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао на убрзање тих процеса покретања слободних зона у Српској, али то вас све не занима. Процеси поред вас пролазе као брзи возови, а ви шибицарским методама уништавате будућност нашег града и људи који живе у њему. Знам да сте одређеним пријатељима обећали продају „Нове Романије“ у износу од тричавих цца 2 милиона конвертибилних марака, иако овај комплекс посједује 200.000 м² градског грађевинског земљишта, преко 80.000 м² асфалта, 45.000 м² је под крововима и још много тога.

Браните продају земљишта на Равној Романији од чега општина може приходовати цца 3 милиона конвертибилних марака, а истовремено сте на тој истој Равној Романији купили плац за сопствену викендицу!

Браните изградњу соларне електране од чега општина може приходовати годишње цца 800.000 конвертибилних марака, а истовремено ваша ударана песница и шеф клуба одборника улази у процедуру за постављаље соларних панела у Кнежини. Узгред, неки други ваши познаници су их већ поставили на подручју Равне Романије и на подручју Сокоца.

Какви сте ви лицемјери то бијели свијет није видио!

Преко 20 година вас Соколац посматра како уздуж и попреко арчите шуме свих нас. Ни то вам није довољно па би сада да нас угњетавате, да вам служимо и да вам на крају још аплаудирамо. Е па партијо и братијо НЕЋЕ МОЋИ ОВЕ НОЋИ!

За све ове године од када се ви као нешто питате у политичком животу успјели сте офарбати само неколико зграда и нелегално изградити ски-лифт који ни данас још увијек није у функцији а прошло је три године од када су вам од стране Владе РС исплаћена средства. Ни тај један једини пројекат, који искрено подржавам, није могао проћи без скандала. Па сте зарад тога ви и ваша братија фалсификовали потпис легалног предсједника Скијашког клуба Олимпик који није желио саучествовати у вашим махинацијама.

НЕРВОЗА, ПАРАНОЈА И ХИСТЕРИЈА

На крају се поставља коначно питање. Због чега све ово радите? Одговор је прост и једноставан и намеће се сваком разумном човјеку. Да би се причало о свему и свачему, али о криминалу вашег шумског картела ни ријеч. На сву срећу а захваљујући прије свега честитим радницима газдинства и савјесним грађанима томе је дошао крај. Искрено се надам да ћете имати прилику пред надлежним институцијама да докажете невиност. Али немојте нам само рећи да за хиљаде пањева без чекића и плочица није одговоран нико. Не знам само чему сва та нервоза, параноја и хистерија претходних дана ако сте поштени као што то на сва звона тврдите.

  • Чему нпр. кажњавање мајке четворо дјеце коју сте послали на позицију груповође сјекача и то због једног лајка на друштвеним мрежама? Не брукајте честито презиме Башевића, вратите је на њено радно мјесто на коме је радила пуних 18 година! Ако ме сјећање служи ономад сте у вртићу са вашом братијом такође без посла оставили мајку четворо дјеце. Како ћете пред Бога несретници?
  • Чему смјене шумара?
  • Чему пријетње огранка бошњачке братије?
  • Чему пријава да сам вам наводно сликавао ваше приватно имање?
  • Чему натписи и објаве вашег шурака да сам дилер дроге?
  • Чему уцјене приватника којима не дајете да запошљавају кога они желе и што је апсолутно њихово право?
  • Чему доношење преко ноћи дисциплинског правилника у Јавној установи за културу „Перо Косорић“? Зашто тај правилник не постоји нпр. и у Спортско-рекреативном центру „Гласинац“? Ево позивам вас јавно да ми већ једном дате отказ јер је то једино што вам је остало из репертоара уцјена.

Чему све ово драги директоре уколико сте невини?

О свим осталим подлим и нечасним радњама које сте чинили и чините према мени и мојој породици у претходне три године нећу написати ни ријеч. Ви то најбоље знате. Ја сам вам све то већ опростио, а надлежни органи нека раде свој посао. Маните се ћорава посла и ваше локалне кериће вратите у шуму из које сте их напуцкали на мене.

Државна агенција за истраге и заштиту / Фото: Соколац-срце Романије

Мене не штити имунитет као вас на који се тако жестоко позивате, али то не значи да се треба предати и поклекнути пред насилницима какви сте ви и ваша братија! Љубав побјеђује! Соколац побјеђује!

Срдачно Ваш,
Главни и одговорни уредник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име