У мору поскупљења све је изгледније да грађане БиХ чека и виша цијена омиљеног напитка многих.

Кафа, поготово еспресо, у бројним угоститељским објектима у већим градовима већ има неподношљиву цијену, па се уз најаве о поскупљењу поставља питање постаје ли кафа луксуз?

Цијене кафе, односно обичног еспреса, крећу се, углавном, од двије до четири, а понегдје и пет КМ, док килограм мљевене кафе у просјеку кошта 18 КМ. Неријетко грађани купују и сирову кафу, коју потом сами прже и приправљају ради властитог ужитка.

– За сада мој добављач држи исту цијену, иако већ неко вријеме круже те информације о повећавању. Ако и буде неких корекција, потрудићу се да то, заиста, буде минимално – казао је власник познатог угоститељског објекта у Мостару.

Кафа поскупјела 100 евра по врећи

Нови раст цијена најављен је услијед турбуленција на свјетским берзама од прије мјесец, када је дошло до ескалације сукоба на Блиском истоку, а поготово након обзнане да је Вијетнам, највећи свјетски узгајивач врсте кафе робуста, у великим проблемима због суше.

То је потврдио и Илија Сушац, власник једне од најпознатијих пржионица кафе у БиХ.

– Ја вам могу рећи да је кафа већ поскупјела, и то за 100 евра по врећи. Врећа кафе у којој је 60 килограма је сада приближно 840 КМ, а донедавно је била 630 КМ. Шта ће даље бити, како ће се све ово одразити на малопродају, угоститељство, заиста не могу рећи – казао је Сушац.

Вјештачка криза

Сушац тврди да оваквом скоку цијена кафе није свједочио у посљедњих више од три деценије колико се бави тим послом.

– Могуће је да је ово и нека вјештачка криза, али како год, цијена робусте је значајно порасла, коју преферира наше тржиште и велика је потражња, док се цијена арабике није значајно мијењала – рекао је Сушац, пише Аваз.

Према подацима УИО БиХ је током прва три мјесеца ове године увезла нешто више од 4.8 милиона килограма кафе у вриједности готово 36 милиона КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име