Фото: ЕПА

Предсједник Србије, Александар Вучић, најавио је да ће због доношења резолуције о Сребреници Србија тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Нијемаца у Другом свјетском рату, као и од усташа у Јасеновцу.

Вучић је пред разговор са патријархом српским, Порфиријем, и предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком, рекао да ће усвајањем резолуције о Сребреници бити отворена Пандорина кутија.

– Јер ће Руси ускоро покренути захтјев да се прогласи геноцидом њемачко убијање руског и совјетског народа током Другог свјетског рата. Ми ћемо то тражити исто за оно што су Нијемци чинили у Србији и за то што су хрватске усташе радиле у Јасеновцу. Али да не говорим да ће то да отвори и многа друга питања и за Турску и за неке друге западне силе, од старосједилаца америчких до многих других – рекао је Вучић.

У сваком случају, како каже Вучић, то је за Србе веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према Србима, али и неких свјетских сила.

– Све што могу да вам кажем то је да смо се борили, да смо огромну енергију уложили, све вријеме овога свијета сам и као предсједник Републике Србије дао за то да им се супротставимо најјаче и најснажније могуће. Чак сам изненађен снагом којим су се људи уједињено борили за наше интересе и хвала вам на томе – нагласио је Вучић.

По питању доношења резолуције о Сребреници, Вучић је рекао да ће се чинити све што се може за српски народ.

– У сваком случају супротставићемо се њиховим противправним и свим другим актима насиља, политичким средствима и чинити све што можемо за наш народ – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се зна ко су творци и ко је све радио на резолуцији о Сребреници и да је ноторна неистина да је ријеч о резолуцији која би требало само да обиљежи једно страдање и ништа више.

– Међутим, оно што мене брине у овом тренутку, што не кријем, и ако се сјећате и посљедњи пут сам дао неколико наговјештаја по том питању, а што сматрам кључним за опстанак српског народа, јесте наметање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација. Та резолуција је доношена тајно, скривана од нас, скривана од очију јавности, осам мјесеци су на њој радили, тек послије тога је Република Србија дошла да спознаје ко су творци и ко је све на томе радио и ноторна је неистина да је ријеч о резолуцији која би требало само да обиљежи једно страдање и ништа више – навео је Вучић.

Како је рекао Вучић, “јер да је то тако, то не би морали ни да доносе пошто већ постоји одлука Генералне скупштине УН о свим геноцидима који су се догодили широм свијета”.

– Али, то за њих није било важно, жељели су посебно да обиљеже Сребреницу – додао је Вучић.

Предсједник Србије је подсјетио да ће 8. јуна бити одржан велики свесрпски Сабор.

Тај Сабор не би био свесрпски без учешћа сабора српске цркве. Сабор је најшире тијело као што се ми окупљамо и ја молим, а то је моје мишљење, а не мора у тој форми ваша светост патријарху јер ћете ви то одлучити зато што је то питање за свакога од нас – за будућност – навео је Вучић.

Вучић је додао да је срећан што је патријарх Порфирије прихватио да буде на том Сабору, преноси Глас Српске.

Ми позивамо и све владике да буду присутне. Нама ће ту доћи десетине културно-умјетничких друштава из Републике Српске, долазиће нам академици, долазиће нам љекари, доћи ће буквално сви из свих сфера друштвеног живота, гдје ћемо да направимо и заједничке скупове и дружења и гдје ћемо да имамо заједничке концерте, обраћања. Али и када буде била заједничка сједница владе, када буду дошли сви посланици Републике Српске и Србије, који буду жељели, а чини ми се да је добро да на једном мјесту буду и патријарх, као онај који ће да буде на челу стола, али то је моја идеја – да буде и што је могуће више владика или ако могу да буду сви – поручио је Вучић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име