Овај начин штедње је осмислила јапанска новинарка Хани Мотоко 1904. године.

Неко држи паре у сламарици, неко у банци, неко штеди тако што купује на снижењу, а неко успијева да направи „штек“ тако што позајмуљује новац пријатељима гдје су „на сигурном“, а Јапанци имају један сасвим другачији систем.

Њихов метод штедње, који је још 1904. година осмислила новинарка Хани Мотоко носи назив „какеибо“ што у преводу значи „рачуноводство домаћинства“. Читав вијек касније, овај начин уштеде и даље се широко примјењује, а најбоље „дјелује“ код оних који воле да шопингују и трошкаре новац на непотребне ствари…

Први корак је да записујете све трошкове у свеску. Други корак је прављење мјесечног календара примања. У свесци исцртајте четири ступца за четири недеље у мјесецу. Почетком мјесеца упишите плату и обиљежите је једном бојом, а испод сваки други додатни приход, које ћете такође обиљежавати другим бојама.

Затим, нацртајте табелу у којој ћете уписати колико новца бисте вољели да уштедите тог мјесеца. Последњи корак је табела у коју ћете унијети све обавезне трошкове – станарина, рачуни за струју, режије, интернет, телефон, храна, хемија и сл…

Веома важно је и да се запишете све на шта бисте потрошили новац, а шта вам није неопходно. Ову листу подијелите на категорије: трошкови живота, забава, образовање и култура, итд. На крају сваког мјесеца анализирајте трошкове и проверите да ли сте се држали у својим оквирима, преноси Kрстарица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име