Председник Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да смо добили податке о томе ко ће гласати за резолуцију о геноциду у Сребреници и да ће бити разочаравајућих вести по питању става неких држава од којих нисмо очекивали да нам забију нож у леђа.

„Али очекивали смо велике притиске и знали смо да ће бити промена ставова и да ће ћутати све време и на крају се приклонити онима који су велики и јаки, али биће и оних који ће издржати притиске и показати да су спремни да се боре за истину и да се супротставе накарадним принципима”, рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да радимо свој посао колико можемо упркос свим тешкоћама и напорима.

„Једино сам обећао људима да ћемо даноноћно да радимо и то неће бити без резултата”, поручио је Вучић.

Рекао је да верује да ће многи који ће да гласају за резолуцију да нам се сутрадан правдају и објашњавају како то раде за наше добро јер ће да дају образложење – зашто су гласали за.

„Па ће да понове празну причу како то није колективна кривица српског народа и како они много воле Србе итд, а онда очекујете већ од петка и суботе покушаје умиривања ситуације – Срби су нам највећи пријатељи и ајде да наставимо као да ништа јуче није било”, рекао је Вучић.

Додао је да има десетак тих земаља које ни себи ни ником другом не могу да објасне зашто ће да гласају за, и да иду против својих српских пријатеља, осим што су послушници неких већих.

„Немци ће да отворе Генералну скупштину УН да буде парадокс најизраженији. Како је чудна судбина, па се догоди и после Првог и Другог светског рата да нам Немачка суди својим излагањем. Ја ћу одговорити, ово је за мене веома тешко и одлично разумем. Видим како већ неки говоре, шта ће да раде у следећој власти, пошто се подразумева да ће бити марионете и да ће да служе онима који доносе резолуцију против Србије. Ја нећу да пристанем на то, већ ћу да се борим за Србију”, навео је Вучић.

Председник је рекао да ће бити још разочарања за нас.

„Кад вам се жале земље које су по 50 пута веће од нас, како су под великим притиском, а ја само кажем – јел’ ми нисмо под притиском. А онда су врло прљаву улогу одиграли црногорски амандмани и то није Црна Гора – они су само нечији потрчко. Ми знамо и чији, и о томе ћу говорити у петак”, рекао је он.

Мислили су да смо глупи

Вучић је додао да су мислили да смо глупи.

„Мислили су свако нормалан би прихватио да има изговор пред својим грађанима и да каже – супер, ево сад имамо амандмане, који говоре да Срби нису колективни кривци и Србија да није колективни кривац – вин, вин ситуација итд. Само ти људи нису разумели. Можда би они убедили све друге у Србији, али мене нису. Они су били сигурни да ћу да радим оно исто што и они, не мислим у ЦГ већ у многим земљама и да ћу да прихватим оно што ми је лакше и што ће да ме очува на власти и што ми нико неће замерити нигде”, рекао је Вучић.

Како каже, мислили су да је то ситуација у којој свако добија.

„Само ти људи нису разумели, можда би убедили све у Србији, али мене нису убедили, а били су сигурни да ћу да радим исто што и они – да ћу да прихватим оно што ми је лакше”, рекао је Вучић.

Неће им бити лако

Србија ће после гласања о резолуцији о Сребреници видети ко су јој пријатељи и партнери, јер се како је навео, ситуација мења из сата у сат и додао да им неће бити лако.

„Они су уверени да ће имати огромну већину, огромну подршку, видим да су многе наше људе убедили у то. Они који су научили њих да само слушају и да не верују у могућност било каквог отпора, сировој и суровој сили, они никада не могу да се боре до краја. Ја сам борац и борићу се до краја и даље верујем да ће бити изненађени резултатом гласања”, рекао је Вучић.

Он је додао да је већ и укалкулисао и оне који му се нису јављали и додао да ће да разочарају наш народ, али да њега одавно не могу.

Вучић је прокоментарисао и изјаву директора Центра „Симон Визентал” Ефраима Зурофа који је рекао данас да се нада да резолуција о геноциду у Сребреници неће бити усвојена, наводећи да су Уједињене нације најгоре место за гласање о том питању, јер је реч о „политичком гласању, а не историјској анализи”, и рекао да то сви знају.

„Сви који гласају за ту резолуцију знају да је нису покренули зато што су много паметни, него зато што су хтели да покажу како ће политички да казне сваког ко је самосталан и независан, јер свако мора да прочита њихов мејл и факс и да испуни њихове жеље и наредбе и ништа више. И друга ствар је како да покрију себе око Газе како би показали да нису антимуслимански орјентисани по питању Газе. Тако да је потпуно јасно свакоме да не причам да је везано и за однос према Русији”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Грчки глас није сигуран

„Нисам сигуран како ће Грчка да гласа, не искључујем могућност да ће подржати резолуцију, многе земље ће бити против Србије да би се додвориле овима који су најмоћнији, а не зато што имају стварна уверења”, рекао је председник Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име