Фото: Клуб новинара

Годишња награда Клуба новинара Бањалука додијељена је новинару портала КАПИТАЛ и колумнисти Независних новина Дарку Момићу Чкаљи на синоћној “Off The Record” журки.

Награду Клуба уручио је предсједник жирија Горан Дакић који је рекао да су након озбиљног разматрања међу именима бројних кандидата у сужавањем круга дошли до пет или шест имена колега који су заслужили ову награду.

“Постоје новинари којима је реченица лака, а разорна попут Тајсонове песнице. Постоје новинари које сви читају, наглас или кришом, а које многи не смију да цитирају. Постоје новинари који ујутро у лијевој руци имају двије вијести, а у десној коментар и то прије него што се умију. Постоје новинари, мало их је, али постоје, којима се безусловно вјерује, који имају да насмију и да опомену у исто вријеме, којима је написано и заклетва и образ и који би били и остали новинари чак и када би почели да возе камионе по пустарама Азербејџана. Постоје новинари чије је име, у овом случају надимак, синоним за професију. Такав новинар је Дарко Момић”, рекао је Дакић.

Посебна признања за допринос новинарству додијељена су новинарима портала еТрафика Вањи Стокић и Ајдину Камберу за документарни филм “Брат” и новинарки Центра за истраживачко новинарство Јелени Јевтић за филм “Гдје је Сара”.

Годишња награда Клуба новинара додијељена је синоћ шести пут, а претходни побједници били су Горан Дакић, Ђурђијана Вујовић, Данина Милаковић, Огњен Матавуљ и Владимир Ковачевић, који су сачињавали овогодишњи стручни жири.

На годишњу новинарску журку први пут нису били позвани представници власти, односно политичари.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је да је њихово понашање неспојиво са новинарским принципима.

“Као што сте примијетили, одлучили смо по први пут да на дружење не позовемо политичаре, представнике извршне, законодавне и градске власти. Криминализација клевете, тужбе, закон о страним агентима и све оно зашто се они залажу, гласају неспојиво је са нашим циљевима”, рекао је Вукелић.

“Off The Record” журка организована је и ове године уз помоћ пријатеља и донатора којима ће бити уручене посебне захвалнице. Клуб новинара се зато посебно захваљује компанији Мтел, агенцији Аqуариус, ресторану Стара Ада, фабрици за прераду воћа „Приједорчанка“, компанијама Фрукта Траде, Бањалучка пивара, Крајина Клас, Подрумима Вукоје, Винарији Јунгић и издавачкој кући Имприматур која је поклонила пакет књига нашим добитницима.

Раније јуче одржана је конференција “Новинарство у региону: Од сјаја до очаја” у хотелу “Босна” на којој се са бројним гостима из нашег медијског свијета, као и из региона, на три панела расправљало о повјерењу у медије и борби за кликове насупрот квалитетном новинарству. Конференцију су организовали Клуб новинара Бањалука и Фондација Фридрих Еберт.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име