Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ овјерила је јуче учешће на изборима Српској демократској странци – Воља народа, а функционери највеће опозиционе странке сматрају да ће појављивањем под тим називом на предстојећим локалним изборима бити изгубљен и дио бирача, али и да ће поједини кандидати за начелнике одбити да се нађу на листама те нове политичке партије.

ЦИК је прво на недавно одржаној сједници одбио да овјери учешће СДС-а на изборима, јер им је угашен рачун због америчких санкција. На ту одлуку ЦИК-а СДС је уложио жалбу Суду БиХ.

СДС је, да би спријечио могућност да не изађе на изборе, основао и нову странку Српска демократска странка – Воља народа, чије учешће је на предстојећим локалним изборима јуче и овјерено од стране ЦИК-а.

Лидер СДС-а Милан Миличевић подсјетио је да је ЦИК потпуно неправедно и незаконито под различитим политичким и међународним утицајима донио негативну овјеру СДС-а на шта су и уложили жалбу.

– Надам се да ће Апелационо одјељење Суда БиХ одлучити у корист СДС-а, а уколико буде негативно рјешење, даљи корак је обраћање Уставном суду БиХ, а потом и евентуално Европском суду за људска права у Стразбуру. Сигуран сам да можемо у будућности оспорити валидност и легалност и легитимитет локалних избора генерално – поручио је јуче Миличевић.

Он је закључио да је ова странка успјела да омогући услове да изађе на изборе са својим листама, кандидатима и под својим обиљежјима и да јој је задатак постизање још бољих резултата.

Са друге стране члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица није оптимистичан да ће Суд БиХ одлучити у корист највеће опозиционе странке у Српској.

– СДС је поднио пријаву ЦИК-у и та пријава је одбијена, јер немамо рачун који је банка једнострано раскинула због америчких санкција. На ту одлуку уложили смо жалбу чији би исход већ данас по свему судећи требало да буде познат. Нисам оптимистичан да ће Суд БиХ донијети одлуку у нашу корист – казао је „Гласу” Бјелица.

Наглашава да је једна група функционера СДС-а основала Српску демократску странку – Вољу народа под истим грбом, али додаје да није то то.

– Посљедице гашења рачуна су велике. Нити једна друга странка не може имати приступ средствима која следују СДС-у по основу броја освојених мандата у локалним парламентима, Брчком те на нивоу БиХ. Чланство СДС-а има велики проблем. Овдје се гуши демократија јер се онемогућава значајном броју наших гласача да се опредијеле за СДС – поручио је Бјелица.

Питање је, наглашава, колико ће уопште људи прихватити Српску демократску странку – Вољу народа.

– Велики проблеми су пред нама. Не знам шта ће се даље дешавати. Руководство СДС-а ће се борити да скине ове мјере и да изађе на изборе под тим називом. Ако нам сада то не дозволе под знаком питања су и општи избори 2026. Вјерујем да ће одређени број наших симпатизера апстинирати од ових избора, а вјероватно ће и поједини кандидати одбити да буду на листама те нове странке – закључио је Бјелица.

Нема одлуке

Апелационо одјељење Суда БиХ до јуче поподне није донијело одлуку по жалби СДС-а на одлуку Централне изборне комисије БиХ о забрани учешћа тој странци на локалним изборима у октобру, речено је Срни у овој правосудној институцији. Из Суда истичу да ће одлука бити донесена у законом предвиђеном року.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име