Фото: Уступљена фотографија

Организована крађа шуме у Босни и Херцеговини нажалост није никаква новост, a најочитији примјер је соколачки шумски картел који годинама уназад хара шумама Романије и о коме је портал „Соколац-срце Романије“ извјештавао више десетина пута.

Екоцид на ширем подручју Романије какав се тешко може дочарати фотографијама представља дјеловање или процес који као резултат има наглу или драматичну промјену природне околине на неком подручју, која за собом носи нарушавање еколошке равнотеже у облику наглог изумирања или миграције већег дијела флоре и фауне. У ужем смислу под екоцидом се подразумијевају процеси који су посљедица људске активности, прије свега кроз неадекватно и неумјерено коришћење природних ресурса, или њихово намјерно уништавање.

У посједу смо нових фотографија из радних јединица Романија и Студена Гора (подручје Прељубовића) које најбоље илуструју степен криминала и корупције у Шумском газдинству „Романија“ којим скоро 5 година руководи Страхиња Башевић, иначе посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске. Неријетко, Башевић се најближим сарадницима, тј.својој партији и братији правда како je oн заштићен посланичким имунитетом и како му нико ништа не може по овом питању.

У ПРИПРЕМИ НОВИ ПРОТЕСТИ И БЛОКАДЕ „САОБРАЋАЈНИЦА“

Да подсјетимо, Башевић је на челну позицију ШГ „Романија“ устоличен у септембру 2019.године, након вишемјесечних протеста дрвопрерађивача и блокаде регионалних саобраћајница током 2017. и 2018.године. Према добро обавијештеним изворима портала „Соколац-срце Романије“, у Сокоцу се увелико припремају нови протести услијед све већег незадовољства локалних дрвопрерађивача.

*** Публиковани текстови и сазнања не представљају ставове и мишљења редакције портала „Соколац-срце Романије“.

O Сабраним дјелима Соколачког шумског картела више можете сазнати на обједињеној страници.

Сабрана дјела соколачког шумског картела

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име