У протеклих девет мјесеци ове године, на подручју општине Соколац, откупљено је за 400.000 литара млијека више него у истом периоду 2015. За сваку похвалу су људи који су својим радом  створили  нову вриједност у заједници  вишу од милион КМ.

krave29102016

– До краја септембра је откупљено укупно 1.626.713 литара сировог млијека, што је податак за респект поготово  што знамо да смо лани ову количину имали на крају године. Много је оних који до прихода дођу на овај или онај начин, али пољопривредници искључиво живе од свог рада и треба их подржати у сваком погледу. Не обазиру се они пуно на обећања и не ослањају на  премије, које касне и по пет мјесеци, али постижу изузетне резултате, каже виши стручни сарадник за пољопривреду у Административној служби општине Соколац Славиша Кнежевић.

Ресорно министарство је исплатило премије за млијеко до априла ове године и то за екстра класу 30 фенинга по литру и за млијеко ван класе по 10 фенинга. На већу количину произведеног млијека та средства нису занемарљива, па је права штета да се пољопривредници не могу ослањати на њих при планирању улагања.

Наравно, да би произвођачи  вољели да je цијена млијека већа, тим прије што је литар воде или пива знатно скупљи, али су они данас задовљни благовременом исплатом. За сада је то једни пољопривредни производ за који се унапријед зна откупљивач и цијена. Редовном исплатом и политиком награђивања од 15 одсто за екстра класу билећка Мљекара „Пађени „ је привукла велики број коопераната, иако се знатно касније појавила на простору општине Соколац, од сарајевског „Милкоса“.

slavisaknezevic29102016
Славиша Кнежевић – Виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац

– Од 229  мљекара са овог подручја, њих 178 је у протеклих девет мјесеци продавало млијеко билећкој Мљекaри, а 51 сарајевској. „Пађени“ је откупио  1.340.000 литара, а „Милкос“ 286.000 литара сировог млијека .Око 180 пољопривредника који су континуирано предавали млијеко, њих 50 је мјесечно производило око 1 000 литара , што значи да се могу сматрати комерцијалним газдинствима, цијени Кнежевић.

Према његовим ријечима, за рекорну производњу млијека на подручју Сокоца, између осталог треба захвалити и прошлогодишњој набавци расних  високопродуктивних музних грла. И у протеклих девет мјесеци ове године Јања Лиздек је произвела највише млијека и „Милкосу“ продала 66.000 литара. Јадранка Којић је предала 52.000 литара, Саша Каповић 44.000, Томислав Добриловић 42.000, а Бојан Обрадовић 40.000 литара млијека.

Да би соколачки мљекари постигли још боље резултате неопходно је да се подстицаји који до сада нису дали очекиване резултате у другим привредним гранама, преусмјере пољопривредницима, како комерцијалним газдинствима тако и онима који би наново кренули са производњом млијека, посебно за домаћинства са младим брачним паровима, чиме би се бар дјелимично смањио број незапослених.

Потребно је, како кажу мљекари, да се оцјењивањe класе, врши у независним лабораторијама, јер су мишљења да млијеко са овог подручја мора ући у екстра класу. Они се сматрају оштећенима, јер је велика разлика у исплати премија када је ријеч о великим количинама продатог млијека по екстра и ван класе. Такође сматрају да би се коначно на нивоу државе требала успоставити већа цијена планинског од млијека произведеног на фармама, јер и стручњаци из ове области тврде да је разлика у квалитету велика.

1 КОМЕНТАР

  1. Један лијеп примјер који нам сликовито приказује да се може живјети од сопственог рада. Овакве вијести треба слати омладини, која у данашње вријеме, мисли да се радом не може ништа стећи, већ само нерадом, ситним преварама, а касније криминалом и сл.
    Свакако, похвале за руководство општине, које има заслуге у свему овоме…