Што се тиче начелника из реда СДС-а, никада нам није ни речено да нећемо сарађивати са Владом РС и институцијама РС. Но, нисам сигуран да ће бити неког конкретног рјешења и неке конкретне помоћи.

Влада РС не може конкретно помоћи ни општинама на чијем челу је кадар СНСД-а. Једноставно, тешка је финансијска ситуација у Влади РС, истакао је у интервјуу за Вијести.ба члан Предсједништва СДС и начелник Сокоца Милован Бјелица.

НАЧЕЛНИЦИ ОПШТИНА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ПРИСУСТВОВАЛИ СУ ДАНАС СЈЕДНИЦИ ВЛАДЕ РС. О ЧЕМУ СТЕ РАЗГОВАРАЛИ? ГЕНЕРАЛНО, КАКВИ СУ ВАШИ УТИСЦИ СА САСТАНКА?

БЈЕЛИЦА: Имали смо прилику представити премијерки и министрима проблеме са којима се сусрећемо када је у питању функционисање локалних заједница, шта би требало мијењати и слично. Посебно смо нагласили питање реализације пројеката запошљавања и инфраструктурних пројеката.

ДА РАЗЈАСНИМО – САРАЂУЈУ ЛИ НАЧЕЛНИЦИ ИЗ СДС-А СА ВЛАДОМ РС?

БЈЕЛИЦА: Што се тиче начелника из реда СДС-а, никада нам није ни речено да нећемо сарађивати са Владом РС и институцијама РС. Сарадња не постоји између странака СДС-а и СНСД-а, али комуникација локалног и републичкон нивоа власти мора постојати.

Од Владе РС нисмо добили никаква обећања, осим да ће размотрити наше приједлоге пројеката и да ће један број њих бити у фокусу пажње. Ради се инфраструктурним пројектима, изградњи пословне зоне, рјешавања питања здравствене заштите и образовање.

ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ЛИ СПРЕМНОСТ И ВОЉУ КОД АКТУЕЛНОГ САЗИВА ВЛАДЕ РС ДА ПОМОГНЕ “ОПОЗИЦИОНИМ” ОПШТИНАМА?

БЈЕЛИЦА: Видим спремност на комуникацију. Но, нисам сигуран да ће бити од неког конкретног рјешења и неке конкретне помоћи. На данашњем састанку могло се процијенити да Влада РС не може конкретно помоћи ни општинама на чијем челу је кадар СНСД-а. Једноставно, тешка је финансијска ситуација у Влади РС. Данас, рецимо, чланови Владе РС нису давали обећања, него су примали информације к знању.

КАКО ТЕЧЕ ПРОЦЕС ФОРМИРАЊА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ?

БЈЕЛИЦА: Скупштина још није формирана, припреме иду према плану и мислим да неће бити проблема. Ми од првог дана имамо скупштинску већину.

КАКО ГЛЕДАТЕ НА ЧИЊЕНИЦУ ДА УПРКОС ОДЛУЦИ ВРХА СДС-А, У ПОЈЕДИНИМ ОПШТИНАМА ФОРМИРАЈУ СЕ КОАЛИЦИЈЕ СДС-А И СНСД-А? ЈЕ ЛИ МОГУЋЕ ДА СЕ ТО ДЕСИ У ОПШТИНИ НА ЧИЈЕМ СТЕ ЧЕЛУ?

БЈЕЛИЦА: Не. У општини Соколац неће бити коалиције СДС-а и СНСД-а. Колико ми је познато, ни у окружењу нема наговјештаја за тако нешто. С друге стране, постоје изоловани случајеви као што је Брчко или Сребреница да се иде у коалирање због скупштинске већине. Но, сви они који на локалном нивоу желе ући у разговор са СНСД-ом о формирању власти, морају добити сагласност Главог одбора, Предсједништва и предсједника СДС-а.

ПОМИЊЕТЕ ПРЕДСЈЕДНИКА СТРАНКЕ. МОЖЕ ЛИ ВУКОТА ГОВЕДАРИЦА ДОНИЈЕТИ ПРОМЈЕНЕ У СДС-У? ГЕНЕРАЛНО, КАКВА ЈЕ АТМОСФЕРА У СТРАНЦИ НАКОН ШТО ЈЕ МЛАДЕН БОСИЋ ПОДНИО ОСТАВКУ НА МЈЕСТО СТРАНАЧКОГ ПРЕДСЈЕДНИКА, А ГОВЕДАРИЦА ДОШАО НА ЧЕЛО СДС-А?

БЈЕЛИЦА: Говедарица је дошао на чело странке на приједлог претходног предсједника Босића. Дакле, Босићев приједлог је уважен и могу рећи да је већина чланова Главног одбора гласала за Говедарицу. Тиме је изражено уважавање и поштовање Младена Босића.

Очекујем да Говедарица унесе нову енергију. Неке ствари се морају промијенити. Очекујем успјешан рад новог предсједника Говедарице. Сматрам да је он добро рјешење за предсједника СДС-а. Он ће имати толики успјех колику подршку буде уважавао међу члановима странке, посебно Предсједништва и Главног одбора.

ХОЋЕ ЛИ ГОВЕДАРИЦА УСПЈЕТИ ДА “ПОМИРИ” ФРАКЦИЈЕ УНУТАР СДС-А, НАСТАЛЕ НАКОН ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА?

БЈЕЛИЦА: СДС ће остати јединствен. Чак имамо и наговјештај да ће већина чланова Изворног СДС-а поново активирати у СДС-у, као и да се један број чланова Асоцијације жели прикључити СДС-у. На сједници Предсједништва СДС-а разматрали смо то питање. Поједини чланови Предсједништва добили су јасне упуте да активно раде на томе.

СДС неће скренути са курса којим је сада кренуо. Радићемо све да функционишу институције БиХ, гдје обнашамо власт, радићемо на европском путу. Ко прихвата курс који је започео Младен Босић, а сигурно наставља Вукота Говедарица добродошао је у СДС.

КАО ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕР СДС-А, КАКО КОМЕНТАРИШЕТЕ НАЈАВУ МИЛОРАДА ДОДИКА О УСПОСТАВЉАЊУ СНСД-ОВЕ “ЦРНЕ КЊИГЕ”?

БЈЕЛИЦА: То је престрашно и невјероватно је да такву поруку шаље предсједник РС и лидер СНСД-а. Такве поруке могу се поредити са тешким квалификацијама и то може бити велики проблем. Нама је познато да је “црна листа” неформално увијек постојала. Сада је то потврђено. Но, не вјерујем да ће та књига дати резултат.

Представници опозиције ће по општинама организовати једну врсту петиције, односно сви ћемо добровољно ставити потписе у “црну књигу”. Тих намјање стотињак хиљада потписа однијећемо предсједнику РС, па нека он предузима даље кораке.