Шведска асоцијација локалних власти и региона (SALAR)  тренутно спроводи пројекат  „Утицај прописа Европске уније на развој локалних заједница“, који финансирају Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA) и Швајцарска амбасада.

Према ријечима експерта стручног тима ЕУ Пројекта јавних набавки Анеле Думан,  пројекат се проводи у сарадњи са Савезом општина и градова у Републици Српској и Федерације БиХ с циљем јачања рада унутар Босне и Херцеговине, те њених општина.

– Тренутно се врши анализа, односно утицај прописа јавних набавки на општине. Попунићемо упитник да утврдимо који су проблеми и изазови са којима се сусрећу општине приликом имплементације закона прописа из области јавних набавки. Посебан акценат ставићемо на проблеме који би се могли јавити приликом уласка БиХ у Европску унију, зато што би се тиме поједини прописи примјењивали другачије. На примјер, неће бити домаћег преференцијала, нити ће бити најнижих цијена као критерија – истакла је Думанова.

Она је похвалила нашу локалну заједницу, истичући да је једна од ријетких општина која има јавно објављен правилник за интерне процедуре јавних набавки.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица казао је да је општина у току протекле четири године много радила како би отворила путеве за сарадњу како на домаћем, тако и међународном нивоу.

– Успоставили смо добру сарадњу са бројним амбасадама, Канцеларијом Европске комисије, Канцеларијом Свјетске банке за БиХ, Европске развојне и Европске инвестиционе банке, а узели смо учешће и на бројним семинарима. Узимајући у обзир да је Босна и Херцеговина на путу уласка у Европску унију, један од значајних корака је сагледавање активности у локалним заједницама. Данашњи састанак је доказ да су се труд и рад исплатили, јер је за споровођења пројекта јавних набавки изабран Соколац. Из Републике Српске, поред наше, одлучено је да учествује општина Теслић, а са подручја Федерације Босне и Херцеговине општине Тешањ и Коњиц – истакао је Бјелица.

Он је додао да је општина Соколац прва у БиХ која је добила сагласност за спровођење активности  кроз однос јавно –приватно партнерство, те да је управо то разлог зашто је баш наша локална заједница изабрана за овај пројекат.

Досадашње активности општине Соколац биће презентоване на састанку у Бањалуци 12.априла ове године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име