На истоку РС-а нисмо задовољни односом ентитетске Владе према тим крајевима, каже за Ослобођење градоначелник Источног Сарајева.

КАО ЈЕДНО ОД ПРИОРИТЕТНИХ ПИТАЊА ПО ПРЕУЗИМАЊУ МАНДАТА НАВЕЛИ СТЕ РЈЕШАВАЊЕ СТАЊА У БОЛНИЦИ КАСИНДО. ЈЕ ЛИ СЕ НЕШТО ВЕЋ УРАДИЛО?

– Питање болнице Касиндо, односно изградње новог објекта, може се у овом моменту рећи да је ријешено и да је неки притисак Града и Скупштине Источно Сарајево који се вршио годинама уродио плодом. На бази таквих притисака и упорног тражења да нам се ријеши тај проблем, кад је у питању здравствена заштита становника Источног Сарајева и наше регије, ријешено је на начин да је Влада РС-а донијела одлуку да се гради објекат.

Природни ресурси

Рок за изградњу је 18 мјесеци од потписивања уговора, а он подразумијева не само изградњу објекта већ испоруку све опреме потребне објекту. У том смислу могу да изразим задовољство што ћемо, надам се, у том року од 18 мјесеци имати потпуно нови објекат.

НО, БИЛО ЈЕ МНОГО ОПСТРУКЦИЈА КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ ИЗНАЛАЖЕЊЕ РЈЕШЕЊА ЗА ОВУ БОЛНИЦУ.

– Наравно да је било раније проблема. Више пута сам дао изјаву да наша регија, Сарајевско-романијска и Град Источно Сарајево нису заслужили да буду на неки начин посљедњи рјешавани кад је у питању Република Српска. Наиме, свједоци смо да је више пута реновиран и прошириван Клинички центар Бања Лука, да је изграђена нова болница у Бијељини, да је пронађено рјешење за остале здравствене центре. Често смо говорили да нисмо љубоморни што се то ради у другим регијама и локацијама РС-а, али смо исто тако више пута подвлачили и говорили да народ и грађани Источног Сарајева не заслужују да буду посљедњи ријешени кад је у питању овај ниво здравствене заштите. Према томе, морамо се подсјетити да је чак некад грчка влада била дозволила новац за изградњу болнице у Касиндолу и тај новац је преусмјерен за друге намјене, што је за нас било поразно. И ми смо то често истицали као једну од главних примједби Влади РС-а.

КОЛИКО ЈЕ ПОЛИТИКА СНСД-А КРОЗ ВИШЕГОДИШЊУ ВЛАСТ ЗАПОСТАВИЛА УЛАГАЊЕ У ИСТОЧНО САРАЈЕВО?

– Ми на истоку РС-а генерално нисмо задовољни односом Владе према тим крајевима. Прва ствар је та што комплетан исток РС-а чине највећи природни ресурси и највећи потенцијали Српске. У том смислу увијек истичемо примједбу да је немогућа ситуација да имамо хидроелектране у Требињу, Вишеграду, ТЕ у Гацку, Угљевику, ОЦ Јахорина, рудна богатства Фоче, Миљевине, Милића, Алумину у Зворнику…. а да имамо толико мало поврата средстава кроз одређене инвестиције. Не могу да кажем да нема неких инвестиција – има их, али сигурно је да то нису приоритети. Нереално је било да као ентитет градимо Административни центар Владе РС-а у Источном Сарајеву, а да немамо болницу.

Мислимо да то никако није могао да буде редослијед потеза. Питање је да ли је уопште требао тај објекат, а и ако јесте требао, чему такав редослијед потеза. Потом је ту пут који се изградио од Лукавице до Јахорине. Нисам против путева, али то је правац други у низу, јер ми већ имамо путну комуникацију до Јахорине преко Пала. Веома је проблематичан тај редослијед потеза који је Влада повлачила у претходном периоду и ми имамо право да јавно искажемо примједбе, због чега се људи у Влади РС-а не требају љутити. Мислимо да су оправдане.

КАО КАДРУ ОПОЗИЦИОНОГ ПДП-А, КОЛИКО ВАМ ЈЕ ОТЕЖАНО УПРАВЉАЊЕ ГРАДОМ?

– Рекао сам на конститутивној сједници Скупштине града, на којој сам изабран за градоначелника, да је вријеме избора прошло у октобру, да смо давно завршили те кампање и позвао сам све одборнике да смањимо сваку могућу политичку причу, поготово на најважнијим темама за Град Источно Сарајево и да ћу као градоначелник бити у стању да превазиђем наше политичке разлике, а све с циљем да постигнемо одређене резултате. Био сам у свих шест градских општина Источног Сарајева, без обзира на то што смо ту имали три начелника из СДС-а, три начелника из СНСД-а. Понудио сам сваком од њих сарадњу. Понудио се за реализацију свих могућих пројеката који су нам од заједничког интереса. Наравно да се сви заједно надамо реализацији ЕYОФ-а 2019, која је посебно интересантна за општине Источно Ново Сарајево и Пале, а ту су начелници из СНСД-а. Трудио сам се да покажем једну ширину с циљем општег развоја Источног Сарајева и неког добитка за грађане. Људи желе резултате, људи више не желе пуно политичке приче. С друге стране, могу рећи да нисам незадовољан када говоримо о одговору начелника из СНСД-а. Али, генерално нисам задовољан односом Владе РС-а према Граду Источно Сарајево, нарочито након првих састанака са представницима Министарства трговине и туризма и Министарства спорта, која су нам тренутно најважнија у комуникацији управо због одржавања ЕYОФ-а у режији градова Источно Сарајево и Сарајево. Нису одговорили на прави начин нашим потребама и захтјевима кроз организациони одбор и остале структуре.

ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ОД ОВОГ ДОГАЂАЈА, ОДНОСНО КАКВЕ БЕНЕФИТЕ ЋЕ ДОНИЈЕТИ ГРАЂАНИМА?

– Често кажем да је ЕYОФ најважнији позитиван пројекат у овом мандату за градове Источно Сарајево и Сарајево. Мислимо да је то шанса за повратак наших планина и уопште простора два града на сцену организације великих такмичења у зимским спортовима. Велика је ствар уопште што је Европски олимпијски комитет повјерио организацију тако важног такмичења Источном Сарајеву и Сарајеву.

Конкретан одговор

Али, с друге стране, ми морамо знати да смо с тим преузели одређене обавезе. У том смислу потребно је да оформимо буџет за организацију успјешних игара, те инфраструктурни буџет, јер имамо обавезу да одређена борилишта за спортске дисциплине доведемо у стање какво се од нас очекује, у складу са роковима које нам задаје Европски олимпијски комитет. У том дијелу урадили смо већ неке кораке и не могу бити незадовољан, али постоје институције које нам нису можда одговориле на начин како бисмо то жељели. Често кажем да се подршка разних институција у цијелој БиХ креће од декларативне до конкретне. Мислим да овдје са великим жаром и жељом, вољом и енергијом наступају два града. Ово нам свима треба. Не могу Олимпијске игре бити пројекат само два града.

МОЖЕ ЛИ ДОЋИ У ПИТАЊЕ ОДРЖАВАЊЕ ЕYОФ-А?

– Нисам неко ко може да вам одговори директно на то питање. На то питање ћете добити одговор највјероватније крајем љета или почетком јесени, када ће нам гост бити предсједник Европског олимпијског комитета или његов замјеник. И ми ћемо у тој посјети градовима домаћинима имати коначан одговор на то питање. Моје скромно мишљење је да ће се игре у сваком случају одржати, а да се овдје поставља питање на којем нивоу ће бити градови домаћини кад је у питању та организација.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име