План за реконструкцију Центра за унапређење пољопривреде Соколац је спреман а Влада Чилеа ће у наредном периоду дати пуну подршку за ревитализацију Центра, закључено је на састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића, амбасадорице Чилеа Веронике Чаин, представника чилеанске владе и Организације уједињених нација за исхрану и пољопривреду (FAO).

Ријеч је о мултифункционалном центру, чије покретање ће у оквирима шире регије, интегришући различите ресурсе, допринијети руралном развоју, унапређењу пољопривреде и осигурању прихода становништва брдско-планинских подручја.

– Постојећи Центар има дугу традицију, која је нажалост прекинута. Његова ревитализација биће регионални покретач развоја пољопривреде и имаће велики значај, посебно у руралним подручјима, истакао је министар Шаровић.

Рад центра првенствено ће бити фокусиран на повећање обима производње сјемена, као што је кромпир, а чији ресурси и потенцијали за извоз су велики, речено је на састанку. У том контексту веома је значаја подршка Националног института за пољопривредна истраживања Чилеа, који има велика искуства у овој врсти дјелатности.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју Соколац, заједнички је пројекат Министарства спољне трговине и економских односа, Министарства пољопривреде РС-а, Општине Соколац, научно-истраживачко компоненте Универзитета Источно Сарајево и Пољопривредног института РС-а.

3 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име