Фото: Ведрана Реновица

У организацији Савеза општина и градова Републике Српске данас је у кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице одржан припремни састанак у оквиру Програма „Мулти Локал – енергетски менаџмент за јединице локалне самоуправе Републике Српске“.

Сасатнку су присуствавали и представници општина Власеница, Источни Стари Град и начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић, те представници Њемачког друштва за међународну сарадњу – ГИЗ. Циљ састанка био је да се представницима општина приближе циљеви и активности Програма, а потписан је и Протокол о међуопштинској сарадњи.

Према ријечима Предрага Пајића пројект менаџера у Савезу општина и градова Републике Срспке, овај програм је дио Пројекта Енергетска ефикасност у асоцијацијма локалних власти, који проводи Савез уз подршку ГИЗ – Њемачког друштва за међународну сарадњу. Према његовим ријечима програмом се обезбијеђује подршка јединицама локалних самоуправа у њиховој изградњи техничких и кадровских капацитета и провођење активности како би оствариле своје законске обавезе у сектору енергетске ефикасности.

Фото: Ведрана Реновица

-Кроз овај Програм планирано је јачање капацитета дванаест јединица локалне самоуправе подјељено у три групе. У данашњу групу спадају општине Соколац, Хан Пијесак, Власеница и Источни Стари Град, а ове општине ће кроз програм имати прилику да продју сет обука и едукација које ће им помоћи да оснаже сопствене капацитете ка успостављању енергетског менаџмента. То заправо значи, да ће проћи обуке које укључују административни и технички дио, увођење информационих система и дио који се односи на само планирање и извјештавање. На тај начин омогућиће се општинама да много лакше успоставе регистар својих објеката , регистар саме потрошње и да на тај начин изграде једну квалитетну основу за реализацију наредних пројеката, истакао је Пајић.

Фото: Ведрана Реновица

Трајање програма „Мулти Локал-енергетски менаџмент за јединице локалне самоуправе Републике Српске“ предвиђено је до јуна 2018. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име