У Сокоцу је данас организован скуп јавног праћења преноса изрицања пресуде пред Хашким трибуналом некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу. Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Ратни војни командант Специјалне јединице Војске Републике Српске “Вукови са Дрине” и један од оснивача удружења “Част отаџбине” у Београду Милан Јоловић Легенда разочаран је изреченом пресудом.

– Нажалост, на основу досадашњег искуства и пресуда за 72 Србина ништа боље нисмо очекивали ни данас. Очигледно је да је на дјелу пројекат сатанизације српског народа. Сама чињеница да су 72 Србина осуђена на преко 1200 година затвора, то доказује. Присјетимо се да је током Другог свјетског рата било је 55 милиона жртава, Нирнбершки процес је трајао само 11 мјесеци, а оптужено је 26 нациста. Постављам питање свим међународним експертима, правницима и судијама- како другачије објаснити овај процес него сатанизацију једног народа?! Генерал Ратко Младић је био мој комадант, школован и частан официр који сигурно није издавао наређења за убијања и ликвидације, истакао је Јоловић.

Међу окупљенима био је и близак рођак генерала Ратка Младића, Сретен Јововић. Након изречене казне није могао сакрити сузе и разочарење.

– Све ово од самог почетка нема никаквог смисла. Овај суд није показао ни људске ни правне основе, а данашња пресуда је још један доказ да се свјесно оптужује и криви само српски народ. Генарал Младић је официр који је водио Србе, који је створио и чувао српску државу. Да није било генерала Младића не би било ни нас данас. За њега су сви били једнаки. Увијек напомињао да се чувамо и пазимо, како на линији фронта тако и у селу гдје смо живјели. “Чувајте себе, сачуваћемо и државу”, говорио је. Надам се да ће једног дана доћи вријеме у коме ће бити правде, истакао је Јововић.

Миленко Капуран, ратни војни инвалид прве категорије, рањен је на оловском ратишту 1993. године. Како каже, о судјењу у Хашком трибуналу све је већ речено и већ виђено.

– Циљ им је био осудити што више Срба, а друге пустити без икакве казне и одговорности. Ја постављам питање – Како смо ми настрадали, ко је нас рањавао, убијао, масакрирао, кад нико за те злочине није одговарао?! Кривица и недјела се приписују само Србима, а то није истина. Наш генерал и војсковођа Ратко Младић је херој који ће остати упамћен док је Срба и српског народа, истакао је Капуран.

Коментар на данашњу пресуду некадашњем команданту генералу Ратку Младићу дао је и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Генерал Ратко Младић је чинио све како деведесетих година не би дошло до сукоба. Почетком рата, када су официри друга два народа у БиХ ступили у војне формације, генерал Младић је стао у одбрану свог народа. Чињеница је да је Војска Републике Српске формирана посљедња. Надам се да ће се ствари промијенити у жалбеном поступку, те да ће одбрана генерала Ратка Младића прикупити додатне доказе, чињенице и грађу како би се припремила квалитетна одбрана у другостепеном поступку, поручио је Бјелица.

Хашки трибунал је требало да допринесе међусобном помирењу народа у БиХ. Међутим, од укупног броја пресуда које је донио овај суд, чак 96,8 одсто је изречено Србима

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име