Градска развојна агенција Источно Сарајево, у сарадњи са Europe Robotics Week, општином Соколац и општином Источна Илиџа, поводом обиљежавања Седмице роботике, имплементира пројекат под називом „Учимо са роботима“. У оквиру овог пројекта, представници поменутих организација приредили су час роботике у Основној школи „Соколац“ у Сокоцу.

Бројне ученике и наставнике поздравила је Младенка Пандуревић, директорица Градске развојне агенције Источно Сарајево.

– У току обиљежавања европске недјеље роботике наша агенција је одлучила да приреди овакав догађај у основним школама на подручју Града Источно Сарајево и тако приближи ову област свим основцима који су данас и протеклих дана показали велико интересовање. Овакав догађај се први пут приређује у Босни и Херцеговини. Идеја нам је била да и у малим мјестима проведемо овакав пројекат. Градска развојна агенција је обезбиједила два „Лего“ робота која ће након данашњег предавања остати у власништву Основне школе „Соколац“, тако да ће ученици и наставници моћи у склопу наставних и ваннаставних активности да шире своја знања, истакла је Пандуревић.

Директорица Основне школе „Соколац“ Дивна Јанковић истакла је да се нада да ће стечена знања помоћи ученицима у њиховом усавршавању.

– Ово је био изазов за нас, јер је познато да се савремена технологија брзо развија, како и сама роботика. Ово је нова област, а ово је први корак који смо направили како би наши ђаци могли да развијају своја знања и вјештине, које ће им бити неопходне у савременом добу. Драго ми је што данашњем предавању присуствује педесетак основаца, њихових наставника као и колега из сусједних општина, рекла је Јанковић.

Са првим корацима у роботици присутне је упознао Ален Пиљак, предсједник Удружења „Еду Лаб“ из Београда.

– Ми већ дуго проучавамо ову област и израђујемо лего дидактичка средства и трудимо се да повећемо њихову примјену у школама, како у Србији тако и шире. Ово је један у низу догађаја који смо организовали на овом подручју и радује ме што је примјетан велики ентузијазам код дјеце. Њима је роботика јако интересантна и жељни су знања. Неки од њих сутра можда постану велики инжењери, програмери или информатичари, а ми смо ту да им пружимо подршку како би направили почетне кораке, закључио је Пиљак.

Александар Мастиловић, запослен на Универзитету у Новом Саду, на Факултету техничких наука, својим присуством увеличао је данашњу едукативну радионицу. Он је добитник Марије Кири стипендије од стране ЕУ, те тренутно ради на “FP7 ADVANTAGE ITN” пројекту, у тиму за “Smart Home” дизајн. Истакао је да је важно да се овакви пројекти спроводе у малим срединама, те да је битно да се крене од најмлађих, јер ће њима у будућности знања из ове области бити и те како потребна.

– Један од наших циљева је предуниверзитетско образовање на глобалном нивоу. Трудили смо се да овим пројектом обухватимо мале средине које су често заборављене. Таком реализације пројекта појаво се велики број заинтересованих партнера који су нам пружили подршку. Имамо бројне планиране активности за наредни период. Ми нећемо стати на роботици. Трудићемо са да наредне године европска седмица роботике буде још више пропраћена и да анимира већи број ученика и наставника. Надамо се да ћемо младим генерацијама отворити нове перспективе и помоћи да друштво буде образованије, паметније и позитивније у годинама које долазе, поручио је Мастиловић.

За провођење пројектних активности и организовање догађаја у школама подршку и сагласност је дало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име