На данашњој сједници Скупштине општине Соколац, једногласно је усвојена резолуција о траси пута Београд – Сарајево. Захтјев о резолуцији упутио је начелник општине Соколац Милован Бјелица, на шта одборници нису имали примједби.

Он је истакао да ће ова тема бити актуелна у региону, и у наредном периоду.

– Србија је донијела одлуку да се крене у изградњу пута до границе са Босном и Херцеговином. Послије састанака са Владом Турске, србијанске власти су се опредијелиле да са Коридора 11, пут иде од Котромана, на Горње Вардиште, потом Вишеград, Устипрача, Рогатица, Соколац, Пале, Источно Сарајево и Сарајево. Влада Републике Српска је прије неколико година усвојила просторни план, који је први документ уз Устав државе. Тим планом је предвиђена, између осталих, дионица пута од Вишеграда до Сарајева, у оквиру поменуте трасе. Поред тога, дионица је предвиђена и Стратегијом транспорта РС, која је саставни дио оквирне Стратегије транспорта БиХ – истакао је Бјелица.

Он је подсјетио да је Влада РС, на приједлог Министарства саобраћаја и веза, предвидјела тридесет пет пројеката у наредном периоду.

– Од укупног броја Влада је одредила седам приоритетних пројеката, чија се реализација очекује у наредне три године, међу којима се не налази изградња поменуте трасе. Након што је Србија донијела одлуку о изградњи, овај пут се налази на посљедњем односно тридесет петом мјесту. Ми захтјевамо да се бар дио средстава за овај, за наш простор веома значајан пут, у наредне три године обезбиједи. Ако је за реализацију првих седам путева предвиђено три године, и то кроз кредитно задужење, онда ова траса неће доћи на ред за педесетак година – додао је Бјелица.

Локални парламент је подржао иницијативу начелника општине Соколац, да се текст о резолуцији, припреми наредних дана и пошаље Влади РС и осталим надлежним органима.