На основу Извјештаја о спроведеној вакцинацији у Српској за 2017. годину, проценат вакцинацијом ММР вакцином већи за око 10 одсто у односу на 2016. годину што смањује могућност појаве епидемије.

Међутим, све док обухват не буде 95 одсто и више, постоји могућност за појаву епидемија од малих богиња /морбила/, рубеоле /црвенке/ и паротитиса /заушњака/.

Институт за заштиту здравља Републике Српске, доставио је обавјештење соколачком Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ као и осталим здравственим установама примарног нивоа да су обавезни послати позив свим родитељима, чија дјеца на вријеме нису примила ММР вакцину.

Директорица Дома здравља Адријана Станар, специјалиста педијатрије нагласила је да дјеца која немају контраиндикације треба што прије да приме ММР вакцину, укључујући и све остале које су обавезне по календару вакцинације.

– Нажалост, због дјеце која нису вакцинисана, повећан је ризик да се опет појави вирус који може да изазове опасне па чак и смртоносне инфекције – изјавила је новинарима др Станар, и навела да на подручју општине Соколац, постоји један сумњив случај да је особа заражена морбилама али да још нема званичне потврде од Института.

По налогу, соколачки Дом здравља ће у наредном периоду, упутити 40 позива за родитеље чија дјеца нису примила ММР вакцину. Надлежни апелују да родитељи добро размисле и што прије вакцинишу дјецу у циљу благовремене заштите против морбила.

Невакцинисана дјеца имају 35 пута већу вјероватноћу да оболе од малих богиња у односу на њихове вакцинисане вршњаке. Када се јави епидемија међу невакцинисаном популацијом, расте ризик од оболијевања и мањег броја вакцинисаних грађана. Ријеч је о болестима које изазивају вируси, те против њих нема ефикасног лијека, а у одређеном броју случајева могу изазвати врло тешке посљедице код обољелих.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име