Подручно одјељење Цивилне заштите Соколац: Додатно ангажовање комуналне полиције у случају подметнутих пожара (ВИДЕО)

План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору за 2018. годину била је главна тема састанка Подручног одјељења Цивилне заштите Соколац с обзиром да је у претходној години забиљежене 1.092 интервенције ватрогасних јединица на подручју општина сарајевско- романијске и горњо-дринске регије.

Начелник Подручног одјељења Жељка Ковачевић нагласила је важност овог Плана са јасно дефинисаним задацима, роковима извршења и извршиоцима који се требају поштовати.

– У прошлој години највећи број пожара забиљежен је на подручју Сокоца и Фоче. Одређен број евидентираних пожара изазвани су људским немаром или намјерним подметањем због чега би било неопходно упутити апел локалним самоуправама да додатно ангажују комуналну полицију- истакла је Коваћевићева.

Замјеник директора Републичке управе Цивилине заштите Дарко Љубоје рекао је да Републичка управа тренутно има специјализоване јединице за спасавање на води и под водом и јединицу пумпи великог капацитета.

– Постоји логистички тим за систем везе који је у фази припреме и ширења. У току су активности када је ријеч о међународним пројектима путем којих Републичка управа Цивилне заштите добија средства. Тим средствима Републичка управа требало би да унаприједи систем радио-везе, у случају катастрофе да би се могла остварити хуманитарна комуникација, што са низом других активности води напретку укупног система заштите и спасавања у Републици Српској- наводи Љубојевић.

Састанку су, осим представника Управе Цивилне заштите Републике Српске, присуствовали руководиоци служби цивилне заштите 14 општина које дјелују у оквиру Подручног одјељења Цивилине заштите Соколац.