Предсједник Републике Србије Александар Вучић и начелник општине Соколац Милован Бјелица

У Српској ће у 17 општина бити инвестиран новац у разне пројекте од помоћи од 10 милиона марака колико је Србија одобрила Републици Српској. Део новца, око 500.000 марака, биће издвојен и за обнову храмова у Федерацији БиХ, а посебно је издвојено милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа.

Према договору, између осталог, градиће се фискултурне сале у Приједору, Бијељини и Добоју.

Реконструкција основних школа биће у Осмацима и Братунцу. У Вишеграду ће бити изграђено дечје игралиште и помоћни стадион са изградњом приступних саобраћајница и паркинг простора.

У Градишки ће бити реконструисан Дом културе у Новој Тополи. У Мркоњић Граду подржаће се изградња спортско-рекреационог центра „Луке“. Челинац ће добити новац за изградњу моста у граду. У Пелагићево стиже новац за уређење Трга 9. јануар и изградњу спомен-комплекса „Васо Пелагић“, Нови Град и Козарска Дубица добиће средства за асфалтирање локалне путне мреже.

У Требињу ће бити помогнута изградња православног духовног центра у Мркоњићима – Попово поље (родно место Св. Василија Острошког). Србија ће финансирати и пројекте у општинама Соколац, Источна Илиџа и Ново Горажде.

У Зворник стиже новац за проширење капацитета Опште болнице, односно изградњу додатних 3.000 квадратних метара простора.

Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, каже, за „Новости“, да се грађани како овог града, тако и целе Српске радују свему што долази из Србије.

– Србија је још једном показала да брине за РС – каже Стевановић.

Са Дамиром Ковачевићем, приликом посјете Амбасади Србије у БиХ

Општина Соколац се нада да ће добити до 500.000 КМ из дела средстава које ће Србија донирати РС – каже начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица је рекао да ће ових дана локална управа дефинисати у шта ће све бити уложена средства и оценио да ће општина приоритет дати унапређењу инфраструктуре и решавању питања енергетске ефикасности у објекту Основне школе „Соколац“.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица са Предсједницом Владе Србије Аном Брнабић

– Већ смо поднели више пројеката – за завршетак водоводне мреже, санацију објекта основне школе, завршетак мртвачнице у војничком спомен-гробљу, за изградњу прилаза и спољно уређење два стамбена објекта са 64 стамбене јединице социјалног становања, који ће бити изграђени, и за спортске садржаје на комплексу стадиона „Бара“ и Спортског центра – навео је Бјелица.

Посебан део помоћи Србије одлази и за обнову порушених православних храмова у Федерацији БиХ. Према подацима из институција Републике Српске током рата на подручју БиХ је срушено 125 цркава, 66 парохијских домова и других црквених објеката, док су оштећене 172 цркве. Стотине порушених православних објеката и данас се налазе на подручју Федерације БиХ.

ПОМОЋ ДОБРОДОШЛА

Миле Марчета, српски делегат у Парламенту ФБиХ, каже за „Новости“ да је помоћ Србије добродошла за обнову храмова.

– Око храмова се окупљају људи, поготово повратници у Федерацију БиХ. Ми немамо коме да се обратимо осим Републици Српској и Србији за помоћ. Због тога је веома важна свака помоћ која стиже из Србије за српски народ у ФБиХ – рекао је Марчета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име