Институт за јавно здравство РС и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку УНИЦЕФ-а, организовали су ових дана у Бањалуци, едукативну радионицу из области имунизације, као почетну манифестацију овогодишњег обиљежавања Европске седмице имунизације у Републици Српској.

Едукација је окупила око педесет учесника, углавном доктора специјалиста из свих крајева Републике Српске, међу којима је била директорица Дома здравља „Др „Љубомир Ћеранић“ Соколац, специјалиста педијатрије др Адријана Станар.

Према њеним ријечима, едукација о имунизацији била је намијењена педијатрима, специјалистима породичне медицине и епидемиолозима, а представља редовну годишњу радионицу коју морају да прођу сви љекари који обављају послове везане за имунизацију Републике Српске.

Љекари који су учествовали на радионици добили су лиценцу односно одобрење да могу обављати имунизацију. Свједоци смо поновне појаве вируса, који су били потиснути у претходних неколико година. Ријеч је о вирусима који нису требали да испливају и постану опасни по становништво у нашој средини с обзиром да смо континуирано спороводили вакцинацију против истих. Првенствено говоримо о ММР вакцини, а посљедњих дана све чешће чујемо у медијима и на разним порталима, како стручна и нестручна лица износе ставове о овој актуелној теми. Управо из тог разлога се организују овакве едукације и морам признати да су ми сада многе дилеме отклоњене – истакла је Станар.

Она је додала да су предавање водили еминентни стручњаци из ове медицинске области.

Имали смо прилику да слушамо имунолога др Пјера Ван Дама, који је професор на Универзитету у Антверпену на Катедри за инфективне болести и вакцинологију, као и професора др Драгослава Поповића, специјалисту социјалне медицине, који је међународни здравствени консултант. Стручно мишљење и своја искуства пренио нам је и имунолог др Срђа Јанковић, који ради у Универзитетској дјечијој болници „Тиршова“ у Београду. Поред тога што смо обогатили своје знање, остварили смо контакте, који ће нам убудуће значити за рад – рекла је докторица Адријана Станар.

Директорица Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац је подсјетила да су се у вакциналном пункту ове Установе у претходном периоду сусретали са одређеним проблемима.

Појавио се одређен број дјеце узраста од три, четири, па и више година, који нису примили вакцину ММР када је било предвиђено, дакле са дванаест мјесеци живота. Наша обавеза је била само да доставимо извјештај здравственој инспекцији, међутим, ја, као начелница Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ нисам то урадила. У сарадњи са надлежним одсјеком при општини Соколац, донијели смо одлуку да првенствено родитељима пошаљемо обавјештење и позив, без приморавања. Иако смо тиме наметнули себи много више посла, изразили смо жељу да разговарамо са родитељима и отклонимо евентуалне недоумице. Код здраве дјеце, гдје нису постојале никакве контраиндикације, вакцинација је спроведена успјешно, али је остао одређен број оних који се нису одазвали. У наредном периоду, мораћемо послати извјештај инспекцији о броју невакцинисаних – казала је она.

Докторица Адријана Станар појашњава да је ријеч о законски предвиђеним новчаним казнама.

– То је регулисано Законом о здравственој заштитити становништва од заразних болести, који је до сад више пута мијењан. Уколико би, моји сарадници и ја, поступили супротно, Закон би нас теретио за несавјестан рад. Ми смо покушали изнаћи најбоље рјешење, иако смо имали и непријатних ситуација, јер појединци мисле да се преко њих покушавамо обогатити. Наравно, демантујем такве тврдње, јер инсистирамо на проналажењу најбољег заједничког рјешења – поручила је Станар.

У општини Соколац на евиденцији је било око четрдесетеро дјеце, која нису примила поменуту вакцину, од чега се двадесеторо јавило, а десетак их је вакцинисано. Они који су били у акутном инфекту и који су под терапијом, биће обухваћени вакцинацијом у наредних петнаестак дана. Оно што докторица Адријана Станар тврди јесте да у Сокоцу нема потребе за паником, јер нема потенцијалне епидемије морбила.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име