Ходочашће од Сокоца до Острога већ је прерасло у традицију. Данас је већ историја која се препричава,прича о тројици младића који су прије десет година први пут препјешачили пут до Светих стијена Острошког манастира.

Према ријечима Дејана Елеза, једног од зачетника ове идеје, припреме пред десети јубиларни одлазак се приводе крају.

– У недјељу, на Ђурђевдан окупићемо се у порти манастира Светог пророка Илије, гдје ћемо присуствовати молитви заједно са нашим суграђанима и свештенством Црквене општине Соколац. Осамнаест ходочасника креће из порте нашег манастира, што је до сад највећи број учесника из Сокоца. У Рогатици ће нам се придружити још шест момака и дјевојака, те један поклоник у Фочи. Драго ми је што је баш ово десето ходочашће најмасовније, казао је Елез.

Он истиче да су овогодишње поклоничко путовање организовали у част страдалих припадника Војске Републике Српске, који су животе изгубили у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Одлучили смо да ово поклоничко путовање посветимо свим палим борцима протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата који су сахрањени на Малом Зејтинлику у Сокоцу, рекао је Елез.

Како каже сваке године не изостаје подршка суграђана и пријатеља који им несебично помажу у организацији поклоничког путовања, које већ траје једну деценију.

– Овим путем се захваљујем свима који нас подржавају и помажу током свих ових година. Без помоћи спонзора и искрених пријатеља тешко да би успјели истрајати у овој идеји. Позивам све наше суграђане да у недјељу присуствују заједно са нама на молитви пред одлазак. Било би лијепо да нас буде што више, казао је Елез.

На Ђурђевдан, 6. маја, испред Храма Светог пророка Илије ходочасници ће рано ујутру, око 7 часова кренути на своје десето путовање манастиру Острог. Под острошко стијење планирано је да стигну 11. маја, гдје ће дочекати празник великог светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког.