Као потпредсједник државотворне Српске демократске странке могу и морам да говорим о Републици Српској у цјелини, али и о широј српској заједници“, каже Милован Бјелица за ИС Радио.

„Морамо гледати на ствари дугорочније и бити досљедни у реализацији својих идеја и планова. Не треба одустајати и одбацивати праве вриједности чак ни у времену када су ствари тешке и када дјелује да се не може постићи успјех“, истиче Бјелица.

„Примарни интерес Републике Српске, као и нас на простору Источног Сарајева, граду који живи и проживљава све што и Република Српска, са којом и кроз коју је и Српско Сарајево настало, је опстанак на нашим вјековним просторима. Да се сачува остатак остатака нашег народа западно од Дрине, како је то рекао професор Екмечић“, каже Бјелица.

Бјелица наглашава да Српска мора да брине и о Србима у Федерацији БиХ, посебно у општинама гдје и даље чине већину, попут крајишких општина: Петровца, Гламоча, Грахова и Дрвара.

„Посебно о Србима у Сарајеву, који су политички, па и културно и даље невидљиви, ако изузмемо цркву и вјерске активности уз годишњи концерт “Просвјете” за Божић. Морамо да им помогнемо и да водимо рачуна о њиховим потребама и материјалним и духовним, да им пружимо подршку у политичкој борби за права на језик, писмо и школовање. Такође, морамо да водимо рачуна и о повратницима у Републику Српску Крајину, те о нашим људима који ни у дијаспори не могу да остваре елементарна људска права“, категоричан је Милован Бјелица. Додаје да је све ово могуће искључиво кроз економски опоравак Републике Српске.

„Економски опоравак Српске је могућ само ако Република Српска није изолована, а ни самоизолована. Чији глас се чује и поштује и када се са њим не слажу. Важно је бити присутан и износити свој став, чувати и тражити свој интерес, како политички, тако и економски. Снажна и уређена Република Српска биће у стању да брине, помогне и покрене горе поменута питања“, истиче Бјелица за ИС Радио.

Српска се мора вратити народу!

„Превасходно су потребне промјене схватања политике, друштва и државе. Ни један појединац није Република Српска, нити је било чији интерес важнији од интереса друштва. Ова власт олако дијели и етикетира људе и олако себе изједначавава са Републиком“, наглашава Бјелица који је кандидат СДС за НСРС из Изборне јединице 8.

Бјелица истиче и да су људи потпуно изгубили осјећај сигурности и повјерење у садашње институције и у систем, те да се урушавањем система народ осјећа препуштен самом себи, незаштићен од бахатости и самовоље моћника.

„Ми желимо демократско друштво, које своје узоре и моделе не тражи у диктатурама и изолованим провинцијама. Да закон једнако важи за сваког појединца, како владајуће тако и опозиционе структуре, једнако као и за човјека којег политика не занима. Да и странац који се нађе у Српској, буде третиран у складу са законима и међународним уговорима, да му се не отима новац на путу или у угоститељским објектима. У том смислу 8. октобра мора сванути и свануће!“сигуран је Бјелица.

За Милована Бјелицу снажна и цијењена Српска биће могућа када се кроз транспарентно дјеловање администрације, кроз увид у трошење јавних средстава, односно новца грађана буде водило рачуна о сваком фенингу. Када људи који ту администрацију чине буду истински сервис грађана, који им олакшава живот и послове. Сматра да грађани Српске морају да осјете да систем има смисао, да се ради по креираном плану и договору стручних и одговорних људи.

Друштво 21. вијека

„Ми морамо убрзано кренути ка дигитализацији, јер каснимо и заостајемо.Морамо слиједити примјер Србије која убрзано иде у том правцу. Србија гради технолошке паркове,привлачи бројне компаније, на сцени је и привлачење кинеских инвеститора који преузимају примат у четвртој, технолошкој револуцији. Ми овакве позитивне примјере морамо пренијети и у Српску. Садашња власт је потпуно глува на овакве примјере“, каже Бјелица.

Он истиче да се и велика пажња треба посветити младим ИТ стручњацима из Српске, нашим студентима који већ раде за успјешне свјетске компаније. Наглашава да су потребна и већа улагања у техничке факултете, прије свега Електротехнички факултет,на оба универзитета, те да их је потребно повезати сарадњом, како би се остварила размјена искустава и знања.На овај начин, по ријечима Бјелице, може се створити бољи и јачи ИТ сектор у Републици Српској.

„Српској су потребни технолошки парк, лабораторије и институти, јаче повезивање са Србијом, а преко Србије и са свијетом у коме већ доста младих струшњака из Српске има одличне пословне и академске везе.У томе имамо сјајан примјер Естоније, земље која је успјешно прошла транзицију и постала лидер у примјени модерних технологија. Било би одлично са њима ступити у контак, остварити сарадњу, учити из њиховог искуства“, наглашава Бјелица.

Сарајевско-романијска регија и Источно Сарајево

Говорећи о Источном Сарајеву са позиције начелника општине Соколац, Бјелица истиче да је развој овог дијела Републике Српске у тијесној, односно нераскидивој вези са развојем Источног Сарајева.

„Град који смо формирали да би у овом дијелу Српске изградили један центар, настављајући културни и политички живот овог подручја, током година је израстао у лијепо и веома привлачно мјесто за живот. Соколац, општина коју водим већ два мандата, важно је залеђе града у ужем смислу. Као предсједник Скупштине града, те као члан Управног одбора дирекције за обнову и изградњу Српског Сарајева, учествовао сам у креирању, а донекле и у реализацији тих планова. Ја и сада Источно Сарајево видим као град у потпуном смислу те ријечи, као град особен, разуђен али истовремено јединствен, град који је сигурна лука за Србе овог подручја, али и који повезује Српску са Бошњацима и Сарајевом“, истиче Бјелица.

„Олимпијски центар Јахорина, наше је велико богатство и још већ шанса. Туризам овог подручја мора бити замах привреде града, али и Српске у цјелини. Ми морамо боље искористити те могућности. Сматрам да се на Јахорини јасније и боље морају видјети туристичке организације сваке општине и града, као и републичка туристичка агенција. У хотелима морамо имати брошуре, које су преведене на језике које говоре гости који највише долазе, а које представљају туристичку и културну понуду. Потребни су нам мини бусеви који ће заинтересоване одвести до “Орловаче” или на “Црвене Стијене”, или историјска тура до капеле Видовданских хероја. Бројни су садржаји, али мањка организације и боље координације. Путном инфраструктуром, посебно брзом цестом од Вишеграда према Источном Сарајеву, Рогатица ће бити боље повезана са градом, којем свакако гравитира. Обновом ергеле Борике, за коју се залажем одавно, покушавајући да апелима и потенцирањем те теме потакнем надлежне да дјелују, та туристичка понуда ће бити и боља и богатија. Исти је случај и са ловачким дворцем Карађорђевића у Хан Пијеску“.

„Поред туризма и дрвне индустрије, оно чему мало пажње придајемо, а има велике шансе да буде важна дјелатност како рубних дијелова града тако и опшина које гравитирају Источном Сарајеву је пољопривредна производња, производња органског поврћа, али и воћа. Велико тржиште и потребе федералног Сарајева, шанса су за оне који имају пољопривредна газдинства и који желе да се баве овим послом. Наравно мора се релаксирати политичка прича, односно смањити наметање приче о прошлости на уштрб пословне сарадње и економије“.

„Источно Сарајево видим као боље повезан град, а опет у оквиру идеја везаних за технолошки напредак. Та повезаност би могла и требала да се огледа у електричним аутобусима градског саобраћајног предузећа, који би редовно саобраћали између општина града“.

„Култура сјећања на знамените људе Сарајева и Источног Сарајева нешто је што ова Влада не схвата и не разумије. Превише се тога у Источном Сарајеву зове “Србија”, дјелује конфузно, изазивачки, али и неправедно према људима који су задужили ову регију и српски народ у цјелини, а чије име не носи ни трг, ни школа, ни вртић, ни болница. На крају крајева, односно на почетку, не мора то бити ни мој, ни приједлог опозиције. Зашто не би било омогућено јавно предлагање имена на сајту града или општине, или дебатовање о томе? Умјесто тога, ствари се рјешавају недемократски, онако декретом“.

„Као народни посланик, моћи ћу да о свему овоме говорим, а да се мој глас боље и чује и поштује. Свакако након ових избора када формирамо Владу која ће дјеловати у интересу свих грађана Републике Српске од Новог Града до Требиња и када ће сваки комад Српске бити једнако третиран и поштован, идеје и планови за побољшање живота и грађана сарајевско-романијске регије биће много ближе реализацији“, истиче Бјелица за ИС Радио.