На мјесним одборима у Соколачким њивама јединствено за промјене и враћање Српске народу. Састанци су одржани у два термина, због величине насеља, бројности становништва и заинтересованости грађана да разговарају са својим представницима, али послата порука је јединствена и једнодушна. То је порука подршке Српској демократској странци, њеним кандидатима и Савезу за побједу. Одбори су одржани у кући Слободана Комленовића који је одличан домаћин и предсједник Мјесног одбора СДС-а Соколачке њиве I.

Састанку су присутвовали поред кандидата за Народну скупштину Републике Српске и Парламентарну скупштину БиХ Милована Бјелице, Младенке Пандуревић и Ане Маловић, градски функционери СДС, замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић и бивши градоначелник Ненад Самарџија.

Овом окупљању СДС-а пристуствовали су и коалициони партнери и пријатељи из Савеза за побједу, функционер Партије демократског прогреса и потпредсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Дивчић, као и предсједник Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић.

Након поздравних ријечи домаћина, присутним члановима, симпатизерима и пријатељима обратио се предсједник Општинског одбора и један од потпредсједника Српске демократске странке, а на овим Општим изборима кандидат за Народну скупштину Републике Српске, Милован Бјелица.

Захвалио се свима који су дуго година уз СДС и истакао је значај те подршке кроз коју је и он изградио себе и своју личност те се учврстио у политици Српске. Старије је подсјетио, а млађе подучио историјату стварања Српске демократске странке и Републике Српске. Нагласивши да је захваљујући Српској демократској странци превазиђена подјела на Србе четнике и Србе партизане.

У име свих становника општине Соколац упутио је захвалност господину Неђу Гаврићу који је дао велики допринос и у рату као борац Војске Републике Српске, али и у миру када у Оружаним снагама БиХ помаже локалну заједницу.

“Ове године Општина Соколац је на прослави свог Дана и крсне славе господину Гаврићу уручила Златну плакету општине. Драго ми је да си овдје са нама, велико хвала још једном у име свих становника Сокоца”– рекао је Бјелица.

Доста је учињено у протеклом периоду, подсјетио је Бјелица. Уређен је паркинг исред Војничког спомен гробља Мали Зејтилник, које је инцијативом људи СДС-а уврштено на листу културних споменика Српске. Завршена је и савремена мртвачница.

“Већина улица је асфалтирана, постављена је расвјета. Да је било разумијевања републичких власти, урадили би и више. Па ипак ми смо упркос занемаривању наших потреба успјели доста тога. Доста тога тек ћемо реализовати, јер су пројекти одобрени. Циљ нам је проширење и модернизација топловодне мреже, а већ имамо разговоре са једном аустријском фирмом о јавно-приватном партнерству. У плану је производња топлотне али и електричне енергије”– истакао је Бјелица.

Говорећи о привредном стању и дешавњима у овом насељу, начелник општине Соколац, подсјетио је да је општинска власт изашла у сусрет свима који нешто желе да граде и раде, да са своје стране покушава да створи амбијент погодан за привредне дјелатности. Од изградње мотела у овом насељу, дрвне индустрија која је опорављена и ради. Док је зграду топлане је купила ЗТР “Сервис Ђурђић”, и ту изградила своју пословну зграду.

Предсједник Мјесног одбора ОО СДС-а Соколачке њиве II Младенка Пандуревић која је уједно и кандидат за Народну скупштину Републике Српске из изборне јединице 8 изразила је задовољство због досадашње подршке њеног мјесног одбора, али и њене Мјесне заједнице Српској демократској странци и њој лично.

“На локалу сте ме упознали и дали ми повјерење. Сада тражим да ми пружите подршку да би била ваш глас у Народној скупштини Српске. Морамо заједно да мијењамо овај накарадни систем. А увјерили смо се да је такав, подсјетио нас је на то предсједник и у овој кампањи, изговарајући бројне уцјене и пријетње од Давора Драгичевића, преко Билеће, до обраћања радницима у Руднику и термоелектрани Гацко” – поручила је Пандуревић.

Присутним грађанима обратила се и млада правница Ана Маловић, кандидат за Парламентарну скупштину БиХ из изборне јединице три. Ана је истакла положај правне државе, која је суспендована и подређена појединцима који живе и раде изнад и изван закона.

“Ријечи одлазећег предсједника Репулике које је упутио омладини, незапамћен су случај односа према својој младости и будућности. Те ријечи прате и дјела, у којима видимо незаинтересованост за све оне који на конкурсе не долазе са партијском књижицом, то више није случај само у јавном сектору, већ све чешће и у приватном. Будући да сам ја правник, морам да се осебно осврнем на стање правне државе. Сви смо ми свједоци да се грађани за своја права боре на улици, на трговима, да пријете спаљивањем, самоубиствима, а све не би ли како остварили своја права. Постали смо друштво које уцјењује своје грађане! Због свега тога морамо изађи на улицу и кренути на бирачка мјеста 7. октобра. Одупримо се пријетњама и уцијенама са оловком у руци”– позвала је Маловић.

Током дискусије било је ријечи о проблему преласка магистралног пута, безбједности у саобраћају, сређивању и асфалтирању улица, видео надзору, те проблему бацања смећа које неодговорни појединци непрописно одлажу.

Начелник општине изразио је увјеравање да ће све улице у овом али и у другим насељима бити асфалтиране и освјетљене јер су пројекти урађени и приоритети јасно подвучени.

“Уређење улица, асфалтирање и постављање расвјете наша је обавеза, мени је то за ово насеље, те за још нека која су новоизграђена посебна обавеза. Будући да је ово насеље као новоформирано дио изградње града Источно Сарајево, заједно ћемо заврштити послове асфалтирања у уређења. Беће постављена и нова модерна лед расвјета. Договарали смо и конкурисаи за изградњу пасареле код обданишта, како би дјеца али и старији безбједно прелазили магистрални пут, на жалост до сада нису одговорили позитивно на наше апеле и молбе. Но ми ћемо то свакако градити, сами, након ових избора. Ово је веома важно насеље и има ту још доста ствари које би могли и требали урадити. Будући да има доста дјеце, један од приоритета је и изградња једног модерног дјечијег игралишта, да ли кроз изградњу парка или терена и игралишта, о томе ћемо разгварати и сви сте позвани да дате своје сугестије и приједлоге” – рекао је Бјелица.

Скупови су завршени оптимистично, а немали је број оних који су остали на оба мјесна одбора, чиме је јасно потврђена приврженост политици СДС-а и одлучност за промјене.