Подржавам сарадњу Српске демократске странке са свим политичким партијама, па и са Савезом независних социјалдемократа – поручио је Милован Бјелица, потпредсједник Српске демократске странке, гостујући у Новом дану Н1 телевизије. Објаснио је који су услови коалиције странке, чији је потпресједник, са другим странкама.

Бјелица је указао да Српска демократска странка није задовољна оствареним резултатом на посљедњим Општим изборима. Подсјетио је да су изборни процес обиљежиле “нерегуларности, располагање владајућих државним ресурсима, ненаклоност медија према овој политичкој странци”. Све је то према њему утицало на изборни резултат Српске деморкатске странке.

Објаснио је који су то ставови Регионалног одбора Српске демократске странке којем он припада, Сарајевско-романијске регије.

“Наши ставови су да се води рачуна о Републици Српској и поштовању Дејтона, позиционирању Српске демократске странке и очувању јединства унутар ње, те да се разговара са свим политичким странкама у Републици Српској и Босни и Херцеговини”, рекао је Бјелица за Н1.

Оцијенио је да постоји јединство у овој политичкој странци и да се мора уважити успјех Савеза независних социјалдемократа. Према његовим ријечима, Милорад Додик није позвао друге политичке странке у Републици Српској на коалицију, већ на сарадњу. Затим је додао:

“Када се објаве коначни резултати избора, очекујемо позиве Жељке Цвијановић и Милорада Додика за разговоре”.

Негира да је на суботњој вишесатној сједници Главног одбора Српске демократске странке изјашњавано ко је за и против коалиције. Како је казао, интерес начелника и градоначелника Српске демократске странке је да имају добре односе с вишим нивоима власти.

“Нама као наченицима и градоначелницима је неопходна сарадња с вишим нивоима власти. Зато морамо учинити све да се разговора с другим странкама. Зато сам за сарадњу с њима, па и са Савезом независних социјалдемократа”, казао је.

Мора се цијенити успјех СДС-а у Добоју и Бијељини

У коначници, Бјелица је за Н1 нагласио да се мора цијенити успјех Српске демократске странке у Бијељини и Добоју, те да се самим тим морају поштовати њихови ставови о формирању власти.

Подсјећамо, у суботу је одржана цјелодневна сједница Главног одбора Српске демократске странке у Бањалуци, након које је страначки предсједник, Вукота Говедарица, објелоданио да на њој није разговарано о коалицији са странком Милорада Додика односно да уопште нису добили званичну понуду за коалицију.