Потпредсједник СДС-а, Милован Бјелица, јавности се обратио отвореним писмом у коме тврди да више није тајна да појединци желе да “стари” кадрови СДС-а из Бијељине, Добоја, Теслића и Источног Сарајева, који се залажу за уједињење и помирење народа у Републици Српској, оду из партије.

Због разочарења изборним резултатима, у нашој странци су се окомили на нас, не уважавајући личне ставове, пише, између осталог, Бјелица. Тврди да то што се он и још неколико његових страначких колега из врха партије, залажу за велику коалицију, не урушава СДС. Бјелица за АТВ каже да је писмо написао јер му у недјељу, на сједници Главног одбора странке, није било дозвољено да се обрати медијима.

“Никад се у СДС-у није тражила оданост лидерима, него оданост програму СДС-а, сигурно ми морамо поштовати програм и начела СДС-а, лидера, предсједника и потпредсједника било је више и већина њих послије избора је одлазила, неко из ових разлога, а неко из лоших изборних резултата”. каже Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а.

Обрен Петровић и Мићо Мићић су изборни побједници и њихови ставови треба да се уважавају, јер су показали да им, наспрам других, народ вјерује, каже Бјелица и тврди да нису они, а ни он, заслужили увредљиве транспаренте у Бањалуци и звиждуке појединаца који се називају члановима СДС-а. Најжалосније је, каже, да се на Главном одбору странке нико није оградио од провокација, па ни они који су од људи испред зграде у којој је одржана сједница добили аплаузе.

“И да се нико од тога није оградио, сигурно да ми је то најтеже пало у мојој политичкој каријери. Треба да се боримо за своје ставове у органима странке, а не на улици.”

То што му пише потпредсједник странке, лидера СДС-а, чини се, не инстересује. Вукота Говедарица каже да није прочитао оно што је написао Милован Бјелица. Што се њега тиче, сједница Главног одбора била је изузетно успјешна. Говедарица убјеђује да је за слободу говора.

“Подјела мишљења која резултира, колико сам схватио, са одређеном аргументацијом је начело свих демократских организација и ја сматрам да СДС је једна озбиљна политичка организација и на бази тога ја могу да закључим да је у том духу протекла сједница главног одбора странке која морам да признам је била успјешна”, каже предсједник СДС-а, Вукота Говедарица.

Успјешна је само за оне који су нападали људе који имају културу дијалога и толеранцију, који су изградили, правили и сачували СДС, каже Соња Караџић Јовичевић. На друштвеним мрежама дала је подршку Миловану Бјелици, поручујући да потписује сваку ријеч коју је написао. За АТВ открива да је на Главном одбору било вријеђања, па чак и то да су неки етикетирани као издајници.

“Проглашени су људима деструктивци и да вам не говорим сада пред јавношћу каквим све именима, та странка као што је рекао господин Бјелица у свом тексту је и демократска и српска, ако ГО није мјесто на којем може изнијети став и ако сви долазимо за то да подигнемо руке на нечији климоглав, онда то није демократска, није српска, а богами није ни странка”, изјавила је Соња Караџић Јовичевић.

Лидер те странке, Вукота Говедарица, прије избора тврдио је да ће, у сваком случају, поднијети оставку након седмог октобра. То га, у писму, подсјећа Милован Бјелица. Подсјетник би у четвртак могао да стигне из Добоја, гдје је заказана сједница руководства Градског одбора чији чланови су, у недјељу, напустили сједницу Главног одбора, због, како су навели, увреда на рачун Обрена Петровића.