У соколачком Дому здравља јуче је почела вакцинација против грипа. Према препоруци здравствених радника најважније је да се вакцинишу особе код којих ова сезонска болест може изазвати озбиљне компликације. Према ријечима директорице Адријане Станар, Институт је дистрибуирао око 200 вакцина у Дом здравља наше локалне заједнице.

– Сада је право вријеме за вакцину и препорука љекара је се пацијенти вакцинишу што прије, јер је потребно најмање двије седмице да се развије заштита. Она се препоручује најприје хронично обољелим од кардиоваскуларних болести, плућних као и метаболичких и малигних обољења- истакла је Станар те препоручила да се вакцинишу сви старији од 65 година, а за категорије које се желе вакцинисати према личном избору доза вакцине кошта 18 конвертибилних марака.

Вакцина, иако не штити потпуно од инфекције вирусом грипа, у огромном проценту спријечава компликације које настају усљед обољења.

Према информацијама Института за јавно здравство, плаћања вакцинисања ослобођени су пацијенти на хемодијализи, дијабетичари који користе инсулинску терапију, они који су имали операције на срцу, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, те она обољела од цистичне фиброзе.

Плаћања вакцинисања ослобођене су и особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, пацијенти који су завршили хемотерапију, ХИВ позитивне особе и обољели од сиде, као и лица са посебним потребама у колективном смјештају, те особе које болују од малигних болести након примљене терапије, као и здравствени радници на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име