Овог трећег новембарског дана, представници предузећа које је оспособљено за извођење грађевинско-каменорезачких радова и ентеријера, посјетили су Војничко спомен гробље „Мали Зејтинлик“ и за потребе спомен-капеле у оквиру које је изграђена мртвачница, доставили неопходну опрему за њено опремање.

– У Соколац, на Војничко спомен гробље довезли смо опрему да се опреми објекат мртвачнице. Ту се налази сто за облачење и спремање преминулих лица,колица која служе за превоз сандука до гробног мјеста и сто на којем ће бити излаган ковчег. У ранијем периоду, урађена је и хладњача у којој ће бити смјештена тијела покојника, рекао је Недељко Милаковић, представник фирме Ново-текс д.о.о из Бања Луке, и изразио задовољство досадашњом сарадњом са начелником општине Соколац када су ове активности око уредјења и опремања спомен-капеле у питању.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да већ пет година трају радови на изградњи објекта гробљанске капеле у склопу које се налази и мртвачница.

– Ово није мали пројекат. Изграђен је објекат, урађена инфраструктура, ријешене су отпадне воде,мокри чворови, набављена опрема. Ради се и на вањском уређењу.

Оно што је још неопходно је набавка превозног средства за погребне услуге.

Ово је пројекат који је поред општине Соколац подржала и Скупштина града Источно Сарајево и дијела средстава које је наша општина добила од државе Србије. Надам се да ћемо за неколико мјесеци имати све припремљено и да ће у потпуности овај објекат бити предат на управљање ЈКП „Соколац“.

На некој од наредних сједница СО Соколац, биће донесена одлука да се објекат спомен-капеле у Војничком спомен гробљу уступа на кориштење ЈКП „Соколац“, а све у сврху квалитетног пружања услуга породицама које повјере своје потребе овом предузећу.

Директор ЈКП“Соколац“ Дејан Томић, рекао је да се нада да ће већ с почетком наредне године, моћи преузети потпутну активност око обављања сахрана која подразумјева и одвожење и довожења покојника из болница у мртвачницу спомен-капеле на „Малом Зејтинлику“ .

Подсјећамо, да је Србија донирала Републици Српској пет милиона евра за пројекте локалних заједница. Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потписао је 31.маја у Бања Луци појединачне споразуме са градоначелницима и начелницима општина којима су поменута средства додијељена.

Реализација пројеката планирана је у Стратегији развоја општине Соколац од 2013. до 2020.године

Дио донације донаторских средстава општини Соколац, усмјерен је на завршетак изградње спомен-капеле и вањског уређења на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име