Удружење произвођача романијског скорупа-кајмака покренуло је поступак регистрације географске ознаке, односно имена поријекла при Свјетској организацији за интелектуално власништво /ВИПО/, након што је добило заштиту географске ознаке у БиХ.

Руководилац соколачке Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Јелена Мићић рекла је Срни да овај ресор помаже Удружењу произвођача романијског кајмака у активностима од самог оснивања до подношења захтјева за упис овог аутохтоног производа у ВИПО базу.

„С обзиром на паралелни, односно неријешени правни оквир у области заштите географске ознаке у БиХ и немогућности да се производ заштити на тржишту Европске уније, Удружење је покренуло процедуру заштите географске ознаке, односно имена поријекла при ВИПО према Бриселском споразуму“, навела је Мићићева.

БиХ је овај споразум, према коме се географска ознака штити при ВИПО, ратификовала 2012. године.

„Кроз сарадњу са Свјетском банком, апликација је предата у ВИПО 23. јула и према постојећим процедурама очекује се да ће поступак заштите географске ознаке/имена поријекла за романијски скоруп-кајмак бити завршен у ВИПО до марта 2019. године“, истакла је Мићићева.

Према њеним ријечима, тренутни фокус Удружења произвођача романијског скорупа-кајмака је унапређење продаје овог производа по цијени од 20 КМ по килограму на организован начин.

„Да би се романијски кајмак могао организовано продавати угоститељима и трговачким ланцима неопходан је једнообразан начин паковања“, каже Мићићева.

Она је додала да се тренутно романијски скоруп углавном продаје „на кућном прагу“, али се очекује скоро рјешавање овог питања, а ових дана Ресор организује предавања о теми „Кораци након заштите“.

Активности Удружења произвођача овог аутохтоног производа у наредном периоду биће усмјерене на успостављање продаје романијског скорупа-кајмака на цијелом подручју БиХ и ширег региона, те стандаризација и укључивање што више произвођача.

Према ријечима Мићићеве, све активности Удружења имају за циљ економско оснаживања жена у руралним подручјима, имајући у виду да продаја романијског скорупа-кајмака уз продају сировог млијека „на кућном прагу“ представља једини извор прихода за већину чланова Удружења.

Удружење романијског скорупа-кајмака, које окупља 26 произвођача са Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице, основано је 2014. године, а његове активности биле су усмјерене на прикупљање података са терена, анкетирању произвођача, узимању узорака кајмака и стандардизовању технологије.

Издата је књига „Романијски скоруп-кајмак“, извршене лабораторијске анализе и направљен елаборат о његовој производњи.

Мићићева је нагласила да се на основу тога приступило заштити географске ознаке, односно имена поријекла романијског скорупа-кајмака за шта је Институт за интелектуално власништво БиХ издао рјешење 7. фебруара 2017. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име